2019-05-18
友人識飲識食,平日最愛的節目,就是四出捐窿捐罅,搜尋美食。早前見她去咗旺角豉油街嘅「蘇媽廚房」吃了頓私房菜,用膳後大讚餐廳嘅食物味道唔錯,不但選材新鮮,而且烹調手法以零添加、無味精為主,健康又唔肥膩,所以想推介俾我。餐廳位於旺角豉油街 10 號,是間地舖。門面以神秘的粉紫色為主調,不俗氣之餘又夠浪漫。拉門而入,店內地方不大,一眼望曬,只有四張檯,陳設簡單,不過裝修得好溫馨,自然舒適,很有家的感覺。牆身上掛有餐牌,食物款式都幾多元化,由小食、沙律、飯類、意粉,以至鹹蛋黃流心牛角酥等都有供應,全部配餐廳主打的「蘇媽」靚湯,而且定價亦十分親民,不過今晚就專程嚟食私房菜。其實來之前已經訂咗檯,今晚就一於交由「蘇媽」發板食二人餐 ($258)。先來前菜柚子田園沙律,碗沙律用料非常豐富,色彩繽紛,充滿田園氣息,單看賣相已令人喜悅,即時胃口大開。細看材料,除了柚子之外,還有火龍果、車厘茄、羽衣甘藍、蘋果、沙律菜等,味道酸中又帶一點辣,非常開胃,既簡單又美味。接著是一客法國燒春雞,通常法國春雞只在酒店或高級餐廳才吃到,價錢不便宜, 而且常釀入火腿芝士等,感覺太 heavy。不過這道春雞就做得很不錯,沒
接著是一客法國燒春雞,通常法國春雞只在酒店或高級餐廳才吃到,價錢不便宜, 而且常釀入火腿芝士等,感覺太 heavy。不過這道春雞就做得很不錯,沒有使用其他餡料,只簡單醃製,入口油潤有雞味,加上以半烤半焗的方法烹調,雞皮薄而脆,肉地嫩滑又多汁,令人回味無窮。至於配料方面,用料亦絕不欺場,有香腸同薯條,仲配咗車厘茄同 superfood 羽衣甘藍,健康又滋味!
之後是一客卡邦尼長通粉,通粉比預期大碟,份量十足,而且煮得甚有咬口,質素不俗,加上忌廉蛋黃汁做得啱啱好,包住曬所有通粉,配埋鹹香的煙肉,既簡單又好味。
跟餐 甜品是紐約芝士蛋糕,蛋糕是店主自家炮製,芝士味唔算好 rich,口感比較 light,加上質地綿密細軟,味道平衡又不會過膩,就算食多件都唔怕滯。
套餐配有飲品,我哋點咗凍檸茶同凍咖啡,其實除了咖啡、奶茶、檸茶等之外,餐廳仲有一系列梳打可供選擇,如熱情果梳打、柚子梳打、士多啤梨梳打等。問過店主,原來餐廳加入咗幾間網上外賣平台,以後就算安坐寫字樓,都可以飲到老火靚湯。