📍滝雲 尖沙嘴「作為喺蘇格蘭食開不知名魚生嘅朋友,嚟到呢度,就好似嚟咗天堂一樣呀👼🏻」呢個係我個friend俾嘅feedback😅其實我食完呢間餐廳之後已經私下分享咗俾5個friend喇起碼 - 個二人晚餐都好值得食👍🏻 個menu有啲長,靠你自己參透參透😂1⃣️ 時令刺身5款🐟首先我平時好揀飲擇食嘅 - 食某啲魚生又怕腥又怕怪味👹 平時頂到盡 comfort zone 可能得三文魚吞拿魚帆立貝😅 今次omakase有其他我平時無點食過嘅海鮮🐟 例如池魚同牡丹蝦咁,每一款都好鮮甜肥美💯 有啲仲有爽嘅口感,幾新奇😉2⃣️ 串燒6款🔥呢個餐通常都包4款肉2款菜嘅🍴 嗰四款肉入面,燒雞尾尤其得到我垂青 - 成件事幾有韌勁又充滿雞油味🐔 呢個部位我以後去居酒屋會再encore😆 3⃣️ 壽司10貫🍣全部壽司嘅飯底都加咗赤醋,酸酸哋幾有趣🤔 上面嘅海鮮有啲都係平時比較少見嘅,例如瀨尿蝦(我自己都係第一次食生嘅瀨尿蝦🦐) 又幾爽口彈牙+鹹香鹹香😊 平時喺香港食親海膽都好易炒車🚗 所以唔係喺日本嘅話都會避之則吉🤣 但係呢個軍艦啲海膽係甜㗎竟然🥹真係好推薦大家嚟試,食物質素高而且夠曬誠意🔥 完全唔會貴夾唔飽😋 蘇
📍滝雲 尖沙嘴

呢個係我個friend俾嘅feedback😅

1⃣️ 時令刺身5款🐟

2⃣️ 串燒6款🔥

3⃣️ 壽司10貫🍣

真係好推薦大家嚟試,食物質素高而且夠曬誠意🔥 完全唔會貴夾唔飽😋 蘇格蘭佬真係食到津津有味㗎🤓

#蘇格蘭佬嘅omakase天堂 #滝雲 #tsimshatsui #尖沙嘴 #尖沙嘴美食 #omakase #廚師發辦 #時令刺身 #串燒 #壽司 #ohhejfoodie