2012-06-25 77 瀏覽
我諗如果唔係蘇民峰o係電視節目到介紹過呢間餐廳,都好難會有街客自己走入去皆因門面平平無奇,無裝修,座位狹窄,感覺有D混亂同埋污糟,都好佩服蘇師傅竟然搵食搵到來呢度成間店都係得兩三個越南籍既姐姐一腳踢,基本上廣東話溝通都無咩問題,亦都無落錯單/漏單問題,但係就唔好expect會有好笑容同埋好招呼喇先來既係一杯滴漏咖啡,盛惠$25。一上來已經聞到好濃既咖啡香氣,然後睇住佢一滴一滴咁滴落去D煉奶到,真係未飲落去,先興奮十分鐘後就差唔多滴完,同D煉奶搞勻就飲得。入口真係好香濃,滑就一定係無意式咖啡咁滑,不過佢既咖啡味就絕對有過之而無不及火車頭,即係生熟牛肉+牛筋腩+牛丸河粉。價錢大概係$50,個人認為都幾抵,用料好足,牛丸細細粒但係好彈牙牛肉亦都無咩肥膏,唔會係$10一pack既cheap貨。牛筋既賣相有D嚇人,因為係白雪雪同埋好林似一個肥膏,同平時港式既牛筋好唔同成個火車頭唯一美中不足之處就係個湯底有D油,但係應該無落到味精同埋飲落都有好豐富既香料味,少少瘕疵都收貨啦!蘇民峰強烈推介既蟹羔湯檬。睇電視既時候以為佢賣得好貴,點知都係$40有找個湯檬無咩配料,只係得兩塊味道還可以既扎肉同幾隻蝦~

越式滴漏咖啡

火車頭

蟹羔湯檬

個湯檬無咩配料,只係得兩塊味道還可以既扎肉同幾隻蝦~ 但係叫得呢樣野都係為左試一試佢個蟹羔湯底,配料多少完全都唔重要了~

一上檯已經聞到好香既蟹味,再望一望個湯底既色澤,橙到好似蕃茄湯底咁,加埋一粒粒浮面既蟹羔就更覺吸引!

飲一啖湯,即刻成口都係蟹羔既香味,不過D檬粉好似唔太索味,夾埋一齊食就會覺得個湯底淡左

但係食晒成碗都無口乾,同火車頭一樣應該都無落味精,呢方面抵讚!
雞絲手卷
最後叫左個雞絲手卷,普普通通啦,要點食撈檬既汁先放得入口,如果唔係好dry

呢間食店環境就真係唔多掂,但係食物絕對係水準以上同抵食!希望佢有錢可以執一執或者擴充啦!
2012-06-09
15 分鐘 (堂食)
越式滴漏咖啡
火車頭