2012-10-13 19 瀏覽
個人甚少踏足蘇豪區, 反而因友人在附近工作,決定是次聚餐地點.餐廳位置容易找到, 基本上由中環上扶手電梯一條路便可直達. 餐廳分兩舖, 一邊有吧檯飲酒, 另一邊主作用餐.本人孤陋寡聞,原來這間餐廳名字"Yorkshire Pudding" 亦是一種食品; 一種圓形酥皮批配以肉汁進食, 所謂的肉汁則類似KFC薯蓉上的肉汁, 味道OK, 不會太鹹或太淡, 奈何將肉汁放進酥餅後已經"腍"晒.另外有點幾個典型的英式main course:Shepherd's Pie - 上層焗薯蓉, 內裡主打攪碎羊肉, 洋蔥, 香草等... 味道不俗, 特別喜歡有少少膻香.Fish & Chips - 其實只係簡單及普通的菜式,不過以炸籃上賣相立即"升呢"不少. 典型的英式炸魚, 炸得剛剛好, 唔錯.Homemade Steak, Mushroom & Guinness Pie - 同Shepherd's Pie 差不多, 分別在於此為牛肉, 唔太韌.Yorkshire Pudding with assorted grilled sausages - 算是較特別的一個菜; 一件較大的Yorkshire Pud

另外有點幾個典型的英式main course:

Yorkshire Pudding with assorted grilled sausages - 算是較特別的一個菜; 一件較大的Yorkshire Pudding配以幾款不同肉類腸 (pork & apple, pork & veal, & cumberland). 我無試這款, 總覺得三條腸既唔飽又唔抵.... 據告味道OK.