2022-08-15
💛中環高質鐵板燒omakase·T8 Japanese Cuisine📋佢晚市有幾個套餐,今次小妹食嘅呢個餐就係 ▪️Summer Festival Seafood Menu (夏祭海鮮套餐)▪️一共有10道菜。▪️海膽松葉蟹肉果凍 -選用了松葉蟹肉🦀和海膽配上以高湯製成嘅果凍,海膽很鮮甜,松葉蟹肉新鮮並且有淡淡的海水味🌊,十分開胃。表面放上菊花和銀箔作點綴,令味道更有層次。▪️季節刺身兩件▫️中拖羅 -油脂豐富,入口即溶。▫️ 牛秋魚剌身 -魚肉鮮甜,配上豉油和新鮮的青檸,更能帶出刺身的鮮味。還可以搭配紫蘇花瓣一齊食用,增加層次感。▪️蠑螺壺燒 -上枱時賣相十分吸引🤩,因為廚師使用螺殼充當湯壺,將成個原隻蠑螺上台。廚師先將螺肉攞出嚟切片再配上清湯放入螺殼煮,螺肉吸收了清湯嘅精華,口感可媲美青邊鮑。螺湯更是清甜可口,有淡淡的螺香。▪️鐵板燒蟶子王 -聖子一隻大概有十二厘米長❣️配以牛油和蒜蓉在鐵板上爆香,切五至六粒上碟。再用黑胡椒簡單調味,食落香口,肉質彈牙。▪️鐵板燒明太子煮蜆 -配以明太子和清酒一齊煮,蜆肉夠晒飽滿,吸收晒明太子精華,好鮮甜,還有淡淡清酒香味。▪️鐵板燒斑馬賴尿蝦 -近距離欣賞師傅純熟手
▪️季節刺身兩件
▫️中拖羅 -油脂豐富,入口即溶。
▪️鐵板燒斑馬賴尿蝦 -近距離欣賞師傅純熟手法起殻拆肉,賣相精美。鐵板香氣撲鼻,肉質結實鮮甜,最後再配上少許烏魚子碎作點綴,色香味俱全。
▪️櫻花蝦炒飯 -加入櫻花蝦、泰國蘆筍、蔥、雞蛋等的炒飯。米飯炒得乾身,粒粒分明,食落去每一啖都有櫻花蝦嘅香氣但不油膩。
▪️白松露蔬菜 -有機菠菜和豆苗加白松露。食落去香氣滿滿,好fresh 嘅感覺。
▪️鯛魚濃湯 -好濃郁鮮甜嘅魚湯,本身我唔係一個好鍾意飲魚湯嘅人都飲曬🤣。因為佢唔會有我好驚嘅腥味。
▪️香蕉天婦羅配紅豆雪糕 -唔會過分死甜,配上炸過嘅麵衣,好邪惡🤤
💁🏻♀️整體用餐感覺十分良好,配合主題,由淡至濃。每道菜嘅食材都好新鮮,感覺出有落過心思去搭配,用餐過程就像親臨海邊一樣。
💕環境舒適安靜雅致,座位闊落。
💰 Summer Festival Seafood Menu (夏祭海鮮套餐)一客$1680元
❗設有加一服務費
🤵🏻🤵🏻♀️ 服務態度好好,會細心講解每一道菜。日式服务,食完店員會送我哋到門口目送我哋離開。
📍 地址:中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓