2023-08-24
「椈KIKU」是位一家於中環蘭桂坊新張不久的日式居酒屋,裝修甚有日式風味,設有吧枱圍住串燒爐和壽司吧,可以一邊欣賞師傅嘅廚藝,主打各式各樣嘅串燒、刺身、壽司、燒物、炸物及一品料理,當然仲有大量酒品,喺中環放工同朋友嚟飲酒食嘢傾偈就最啱👍🏻🥗▪️煙三文魚蟹籽沙律 $ 78點個開胃前菜食吓先,沙律菜新鮮爽脆,配上脆卜卜嘅蟹籽和煙熏味十足嘅三文魚,沙律醬汁係柚子醋,清新新又開胃🧀▪️炸物拼盤 $ 88拼盤最啱二人分享,每樣嘅份量少少可以試多啲唔同款,有炸芝士、豆腐、池魚,香脆可口,送酒一流🍣▪️甜蝦壽司 $ 26 甜蝦新鮮大隻,爽口又彈牙充滿蝦鮮味,好食就係咁簡單🍣▪️吞拿魚壽司 @2 $ 72日本清森直送嘅吞拿魚,赤身入口軟綿,魚味香濃,鮮甜好食🍣▪️海膽壽司 @ 2 $ 72 海膽壽司我哋分別點左日本馬糞和加拿大海膽,兩者難分高下,一樣鮮甜入口柔潤,個人比較喜歡食加拿大口感比較厚實一點😋🐟▪️燒喜知次(半條)$ 138 必食推介,好食到癲,日本人很喜愛吃的高級深海魚,這裏用上鹽燒,外皮脆焦香,肉質嫩滑肥美,而且魚油非常豐富,魚肉味道香甜,真係超級好食這裏的串燒🍢亦做得非常出色,師傅掌握生熟程度嘅技
🥗▪️煙三文魚蟹籽沙律 $ 78
🧀▪️炸物拼盤 $ 88
🍣▪️甜蝦壽司 $ 26
甜蝦新鮮大隻,爽口又彈牙充滿蝦鮮味,好食就係咁簡單
🍣▪️吞拿魚壽司 @2 $ 72
日本清森直送嘅吞拿魚,赤身入口軟綿,魚味香濃,鮮甜好食
🍣▪️海膽壽司 @ 2 $ 72
🐟▪️燒喜知次(半條)$ 138
這裏的串燒🍢亦做得非常出色,師傅掌握生熟程度嘅技巧非常之好,特別係燒雞中亦,非常肥美,皮脆內嫩,有我最愛嘅雞皮,燒至香脆之後仍然帶點點雞的脂肪,好有口感,牛舌都係必點項目,厚切燒得外脆,中芯Juicy ,充滿牛香👍🏻
🐓▪️雞中翼(2隻)$ 38
👅▪️牛舌 $ 48
🐓▪️日本岩手鷄皮 $ 28
🐠▪️鰻魚 $ 48
🍄▪️冬菇 $ 18
🍨▪️最中餅雪糕
北海道牛乳 $ 48 / 抹茶 $ 38
雪糕都係日本直送,伴上最中餅、紅豆蓉、脆脆糖,把雪糕味道豐富了,又軟又脆,口感十足,好好味,食完飯一定要食呢個甜品
🍺▪️Suntory三得利生啤 $ 68 / 黑白啤 $78
食日本菜飲番杯啤酒就最啱,我就最鍾意呢個三得利品牌嘅啤酒🍻