👩🏻‍🤝‍👨🏼前幾日同男友去中環食晚餐,我地㨂左蘭桂坊一間意式小餐館🇮🇹 ,店員好友善咁邀請我地入座。餐館以墨綠色為主軸,裡面有霓虹燈打卡📸。食物逐樣上菜,每道菜都可以熱辣辣咁擺入口,食得好舒適💁🏻‍♀️⋆ ⋆ ⋆ Caprese Salad 🥗 ($68)沙律係芝士同蕃茄配搭,係意大利既傳統沙律,香港少見。🧀芝士質感略帶厚重,稍微用黑椒調味,再配上厚身既蕃茄,清新同厚重配搭剛好,食落幾開胃💚⋆ ⋆ ⋆ Boscaiola Pizza 🍕 ($128)重點‼️餐館主打手工pizza,所以一定要試下😋 手工pizza即叫即做,上枱時熱辣辣,拎起一塊見到少少芝士拉絲🤩,上面有軟熟既火腿,以蘑菇點綴,咬落有好juicy既蕃茄醬汁🍅,不時仲會食到蒜味。批邊較厚身,略帶煙韌,味道好香,係好飽都仍然想大啖食哂個批邊🥳⋆ ⋆ ⋆ Pomarola Pasta 🍝 ($98)意粉既質感好特別,唔係一般意粉,有點似港式車仔麵既油麵,較粗身,每條麵都可以掛到醬汁,口感唔錯👍🏻。用新鮮既蕃茄做蕃茄醬汁,食到好多蕃茄粒粒,簡單加上黑椒調味,Juicy 又好食😋⋆ ⋆ ⋆ Gelato 🍨 ($38)我地㨂左朱古力

⋆ ⋆ ⋆ Caprese Salad 🥗 ($68)

⋆ ⋆ ⋆ Pomarola Pasta 🍝 ($98)

⋆ ⋆ ⋆ Gelato 🍨 ($38)
我地㨂左朱古力同椰子同雪糕🥥,朱古力味香濃甜度剛好;椰子味好突出,而且啖啖都有椰子肉🤩