2019-12-10 204 瀏覽
每個月尾出糧都會同同事去食餐好嘅慰勞一下自己,今次同事帶我地去蘭桂坊食西班牙菜,原來蘭桂坊除咗飲酒,仲有唔少隱藏美食,「VIVA」絕對係一間令你有驚喜西班牙菜Bar & Restaurant~店內裝潢高貴優雅,空間非常闊落舒適,仲有live Band可以一邊品嚐美食、一邊飲酒談天、一邊聽音樂~前菜點了:「海蝦沙律牛油果卷」創新的開胃菜,用牛油果包住新鮮彈牙的蝦肉,配上果凍、墨魚汁脆脆,再用三文魚籽、花瓣做點綴,好似一副畫,味道好fresh ~另一款「燒西班八爪魚蒜香薯仔」亦非常出色用左新鮮八爪魚、薯仔切粒做成,配上野咪蒜香汁,非常開胃,仲有隻八爪魚腳,燒到啱啱好,爽口彈牙~主菜方面點咗羊&牛「羊鞍扒伴汁煮大根芥米籽咖哩黃梅醬」客人可以選擇羊幾成熟,我哋叫五成熟,大廚控制火候啱啱好,入口肉汁juicy,伴菜的大根非常入味~「牛腹扒黑松露薯蓉伴燒汁」牛味香濃,肉質幼嫩,份量十足,旁邊的黑松露薯蓉非常正,口感幼滑~有美食當然五少得美酒,推介「sangria」可以選擇紅酒/白酒,酒味不會太重,入口有清新水果味《如果想要酒味濃d就可以選擇呢杯「old fashion 」

前菜點了:
「海蝦沙律牛油果卷」
海蝦沙律牛油果卷伴海鮮果凍

另一款「燒西班八爪魚蒜香薯仔」亦非常出色
燒西班牙墨魚蒜香薯仔

主菜方面點咗羊&牛
「羊鞍扒伴汁煮大根芥米籽咖哩黃梅醬」
羊鞍扒伴汁煮大根芥末籽咖喱黃妹醬

「牛腹扒黑松露薯蓉伴燒汁」
牛腹扒黑松露薯蓉伴燒肉汁

牛味香濃,肉質幼嫩,份量十足,
旁邊的黑松露薯蓉非常正,口感幼滑~

如果想要酒味濃d就可以選擇呢杯「old fashion 」
2019-11-27
海蝦沙律牛油果卷伴海鮮果凍