2018-03-26
周末天氣晴朗,當然要外出走走啦~走下走下去到中環蘭桂坊,見到呢間Steak Bar半開放設計,主打食扒,價錢大約$200左右一個餐,就一於鋸塊靚扒先!店家人氣推介吉列炸牛扒同頂級板腱牛扒,見佢咁盛意拳拳我都照辦煮碗叫呢兩個餐。和風紫菜薯條 ($48)送酒一流,未食正餐前,邊食邊等牛扒吧!吉列炸牛扒 ($188)近年大熱嘅吉列炸牛扒,套餐跟一碗紫菜飯、麻醬豆腐同埋沙律。牛扒外面包住薄薄一層吉列炸衣,內裡半生,再加上側邊一個小火爐,比你將塊吉列牛放喺石板上煎一煎,咁就唔怕太生啦~頂級板腱牛扒(每日限量) ($215)雖然呢度外表似西式酒吧,但食物質素似日本style呢!呢味板腱牛扒同樣配紫菜飯、麻醬豆腐同埋沙律。牛扒仲伴有日本蒜鹽同日本燒汁,至於呢塊牛扒,肉質嫩滑,肉汁豐富,有咬口,質素唔錯。
和風紫菜薯條 ($48)
送酒一流,未食正餐前,邊食邊等牛扒吧!
吉列炸牛扒 ($188)
頂級板腱牛扒(每日限量) ($215)