2022-12-26
為咗翠華要我第一篇寫食評本身諗住食午餐鐵板餐,結果侍應同我講係用碟上問我O唔OK。梗係唔ok啦,我要食鐵板餐呀嘛!唔係用鐵板上仲學咩人叫鐵板餐。咁就轉食口水雞同埋白汁蘑菇煙肉煎龍脷柳扁意粉,叫咗紅,白湯各一,凍檸茶及凍奶茶走甜第一眼睇個白湯同紅湯個樣都正正常常,點知飲落就知龍與鳳!白湯杰過意粉汁,紅湯飲落質地似例湯,完全冇紅湯應有嘅味道同質地。 白湯飲落去極重麵粉質地,好似將忌廉湯同麵粉一比一咁樣煮落去,嘗試將佢擺落意粉,當意粉汁用,仲好用過佢原先個意粉汁,條條意粉都可以掛起啲湯!本身叫咗一個奶茶走甜,點知嚟到杯野勁甜,咁就叫個侍應姐姐嚟換。同佢講明本身叫咗走甜,但杯野仲係甜嘅,佢拋下一句:咁麻煩,就轉身換過一杯俾我。換返上嚟之後就叫我即場飲一啖睇吓仲有冇走甜,又同我講:我哋好唔得閒㗎,唔好一陣又話唔啱。 其實你哋唔做錯,咪唔使咁麻煩囉!飲晒碗湯,仲見到啲湯可以掛碗,從未見過啲咁杰身嘅湯我以後都唔會再嚟呢一間餐廳食飯,為免受氣,又要食好難食嘅嘢
飲晒碗湯,仲見到啲湯可以掛碗,從未見過啲咁杰身嘅湯
我以後都唔會再嚟呢一間餐廳食飯,為免受氣,又要食好難食嘅嘢