2015-09-08 843 瀏覽
幾個好朋友為我慶祝生日,特別一個月前預訂水月餐廳,我係非常期待呢一晚,聽講幾難訂位同埋好好食,今日食完終於了解明白真係處處驚喜,美味滿分!等待係值得嘅 食完之後,我明白什麼是食物藝術!明白點解人人都話食之前覺得貴,食完覺得好抵好平!人生黎食過飯真係感動!!食飯呢兩小時,係完全感受到廚師及店員都好用心去對待食物,同埋好細心對待客人喺香港真係非常難得!本來我地4個老朋友難得見面一定會吹水嘈到拆天,但今晚我地好靜好靜,因為大家都好專注自己份食物,真係要用心細膩品嚐 呢一種感動,或者就係回應廚師用心的一種尊重,係除左俾貼士之外,我地唯一能夠對廚師及店員表現的最高敬意呢度有一個好處,就係食set,每個人都係食同一個餐,唔駛左諗右諗食咩,坐低選擇自己個主菜就可以開始頭盤啦.......海膽龍酥撻&玉子:店員介紹係即日新鮮北海道海膽,仲係黃昏新鮮送到,唔怪得咁新鮮,我彷如置身日本築地市場食緊鮮海膽咁,海膽鮮甜,龍酥撻又香又脆!下面塊玉子都好香好味道,根本同喺日本食無分別另外好特別係一條條幼身綠色小草,店員話係法國蠔葉,入口真係好似食緊生蠔咁味道,全個組合真係殺死我呢d海鮮怪煙燻清酒高湯鮑魚:賣相已經
真係處處驚喜,美味滿分!等待係值得嘅

喺香港真係非常難得!

開始頭盤啦.......
海膽龍酥撻&玉子
煙燻清酒高湯鮑魚
煙燻清酒高湯鮑魚:賣相已經好日本feel,樽入面有原隻鮑魚,味道鮮甜好日式,加埋打開錫紙蓋嘅煙燻效果,真係視覺&味覺大滿足
香煎北海道鮮帶子配菠菜脆片
香煎北海道鮮帶子配菠菜脆片:呢個賣相真係靚到無敵!!!我真係曾經有一個衝動係唔捨得食

店員介紹綠色一塊塊係廚師用分子料理方法將新鮮菠菜變成脆片,我諗我唔係大鄉里,香港真係無餐廳食到呢d心機菜!好香菠菜味好好食!裡面粒新鮮北海道帶子,真係好味到無朋友!又彈牙又香又鮮甜!媽媽平時買雪到變冰果d帶子真係行開幾條街!帶子下面仲有d穀粒&薏米粒,好香好好味
鱈場蟹鉗蟹肉豆羹
鱈場蟹鉗蟹肉豆羹:又係又靚又好味....蟹肉湯下面有d超香滑豆羹!滑過山水豆腐花,我好想食多一碗呀
側面隻鱈場蟹鉗鮮味到極!
意大利西西里紅蝦意粉
意大利西西里紅蝦意粉:店員話係招牌菜,所以我地額外叫左一份share,好香濃蝦湯煮扁意粉,上面兩雙西西里紅蝦好香,我覺得兩個人一份就恰度好處,能足以滿足味蕾!
燒北海道黑毛豬肩配八珍山渣汁
燒北海道黑毛豬肩配八珍山渣汁:見網上食評話豬好食,我就選擇豬啦!果然無令我失望!好有炭燒味,豬肉彈牙香口,點埋旁邊個汁食真係非常惹味
麻籽烤英國威爾斯羊架
麻籽烤英國威爾斯羊架:掛住食唔記得影另外兩款主菜!呢份係另一朋友叫嘅麻籽烤英國威爾斯羊架,店員果然無講錯,入口肉質非常滑嫩,廚師以中式麻籽秘方醃制,味道非常特別又惹味!我地要求4-5成熟,效果真係好juicy好好味,不枉為招牌菜
D.I.Y. 奶皇月餅
D.I.Y. 奶皇月餅:呢個甜品真係不得了!到呢度我真係好有疑問!點解香港仲有投資者願意做到咁用心?點解我地食客可以咁平$628就食到一餐如此新鮮,製作用心嘅晚餐?我真係好多個問號??????

講番個甜品先!店員介紹係廚師以份子料理方法將6種唔同嘅甜品出現,而呢6種甜品嘅形態就係造奶皇月餅嘅原材料形態。嘩!我真係嘆為觀止!!我井底之蛙以為真係俾兜材料我自己造月餅呀!!點解甜品都可以咁勁架!市面上閒閒地收我地一百幾十得一杯仔果d份子料理甜品真係黎食吓啦!
咸蛋黃其實係木瓜波波,白色似麵粉係乳酪份子料理雪糕,黃色扮吉士粉係朱古力粉,白色正方形扮白糖原來係棉花糖,黃色正方形偽裝牛油係芒果熱情果果凍,透明玻璃兜扮牛奶係椰子泡泡!
呢個甜品你想分開食或溝堆食都係咁好味,真係食到無得剩,好得!店員話係慶祝中秋節本月限定!

最後,我問自己呢餐有咩可以挑剔呢?我真係無。我真心推薦俾大家!
因為真係性價比極高嘅一餐!諗緊聽日第二餐生日飯自助餐可否取消再食水月,與其價錢差不多,我唔要多選擇嘅自助餐,我覺得食有水準有質量嘅食物先對得住自己個胃

從來懶寫食評,咁又寫左個半鐘!不過如此有質素嘅餐廳真係值得俾多d人識

食完飯最開心嘅一刻到啦!!!
多謝各位朋友,今日輪到我標會食飯唔駛俾錢啦,我地下星期再黎過到我請食飯。。。哈哈哈~

2015-09-07
慶祝紀念