2016-06-06
我可以話係一名百份百「蠔精」,最愛食蠔。今晚,朋友帶我去主打fusion菜的Naked搵好嘢食。炸蠔以點心竹籠上枱,一睇,炸得金黃色脆的蠔放在蠔殼上,下面有黑色醬汁。咬下,蠔肉超鮮美爆汁的,小心燙口,黑色醬汁入口帶鮮味,鮮上加鮮,應該係墨魚汁。另一款炸蠔,配上粉色的酸香沙律醬,幾開胃。吃過炸蠔,仍未滿足,再來一隻鯷魚汁海葡萄生蠔,肥美鮮爽又鹹香,yummy yummy!禮拜四先有得食的牛骨髓牛肉壽司卷,醬汁用牛骨髓長時間熬煮而成,夠香夠濃。壽司內面包有脆卜卜的天婦羅蝦,再配上醬燒牛肉薄片一齊食,滋味無窮!呢一件大啡菇釀蒜香芝士意大利飯,夠香夠惹味,芝味滿口。最後先嚟的羅勒醬松子毛豆烏冬,烏冬食起來爽彈,又沾滿左羅勒醬香味,松子毛豆有咬口。不過,橄欖油太多了,入口油淋淋的。
炸蠔以點心竹籠上枱,一睇,炸得金黃色脆的蠔放在蠔殼上,下面有黑色醬汁。咬下,蠔肉超鮮美爆汁的,小心燙口,黑色醬汁入口帶鮮味,鮮上加鮮,應該係墨魚汁。 另一款炸蠔,配上粉色的酸香沙律醬,幾開胃。 吃過炸蠔,仍未滿足,再來一隻鯷魚汁海葡萄生蠔,肥美鮮爽又鹹香,yummy yummy! 禮拜四先有得食的牛骨髓牛肉 壽司卷,醬汁用牛骨髓長時間熬煮而成,夠香夠濃。壽司內面包有脆卜卜的天婦羅蝦,再配上醬燒牛肉薄片一齊食,滋味無窮! 呢一件大啡菇釀蒜香芝士意大利飯,夠香夠惹味,芝味滿口。 最後先嚟的羅勒醬松子毛豆烏冬,烏冬食起來爽彈,又沾滿左羅勒醬香味,松子毛豆有咬口。不過,橄欖油太多了,入口油淋淋的。