2012-11-06
就算平日夜晚, lee度都好要book 位, walk in 好多時都無..., 今晚撞手神, 5點幾打黎居然有得book7點半! 太好了。7點3到餐廳, 7成full.. 坐多陣, 又full哂! 友人同我都係愛蠔之人, 梗係要食下! lee 度可以逐隻叫, 好隨意! 開始入秋, 梗係食歐洲蠔啦! 頭輪叫左:Fleur de Eaux 水中花 ($3x/pc) 同 Ostra Regal ($3x/pc)。先食水中花, 是肥美同爽口的, 不是太鹹, ok 的.. 而Ostra Regal感覺沒有水中花肥, 而且比較鹹.. 可能友人說上次好好食, 令我太有期望之下有d失望。之後, 再叫第二輪蠔, 點之餐廳快快手上左湯..... um... 如果慢少少, 俾我地食左哂蠔先會好d.. 不過算啦... 加$20叫龍蝦湯, 龍蝦湯明顯下了酒煮, 好呀, 我鍾意, 不過個湯可以濃多少少會更好... 麵包熱身同脆口, 唔係叮叮包, 誠意之作第二輪蠔, 叫左我既至愛 Gillardeau($3x/pc), 再加隻蠔中之王Belon ($5x/pc), 先食Gillardeau, 一貫水準, 肥美爽口
先食水中花, 是肥美同爽口的, 不是太鹹, ok 的.. 而Ostra Regal感覺沒有水中花肥, 而且比較鹹.. 可能友人說上次好好食, 令我太有期望之下有d失望。 之後, 再叫第二輪蠔, 點之餐廳快快手上左湯..... um... 如果慢少少, 俾我地食左哂蠔先會好d.. 不過算啦...
加$20叫龍蝦湯, 龍蝦湯明顯下了酒煮, 好呀, 我鍾意, 不過個湯可以濃多少少會更好... 麵包熱身同脆口, 唔係叮叮包, 誠意之作 第二輪蠔, 叫左我既至愛 Gillardeau($3x/pc), 再加隻蠔中之王Belon ($5x/pc), 先食Gillardeau, 一貫水準, 肥美爽口有海水味, 最後甜味收尾! 至於王者Belon, 我同友人都係第一次食, 金屬味很特別, 不過暫時唔係我地杯荼... 今晚係Gillardeau勝出的。順帶一提, 我同友人都係食蠔只加檸檬, 不過試了少少佢個cocktail sause , 係自家製的, 係好野黎! 跟住上主菜, 我叫左個碳燒安格斯, 其實本人唔叻食牛, 怕牛味, 又怕脂肪味, 所以食牛都係食要配濃黑椒汁。不過lee度既安格斯唔肥, 而且碳燒加左少少胡椒同鹽調味剛剛好! 友人叫左羊, 好靚既粉紅色, 友人食哂, 應該不錯的
雖然好飽, 不過我地梗有第二個胃食甜品, 叫左個心太軟, 唔太甜, ok的! happy ending! btw, house white 係正常的, $45/glass 想點. 不過配蠔, 就略嫌香左少少
題外話/補充資料:
餐廳食蠔, 佢比出面平好多!! 抵食!
少少改善空間: 餐廳間局係小店, 我明白侍應又要開酒開蠔serve 客好多野做, 不過如果多d笑容會令餐廳warm 好多!
P.S.: 同場有枱唔知老闆定熟客, 4個人坐6人枱, 帶左10幾支酒黎試.. 羨慕死我..