2009-01-06
好耐無去farfalle食野, 今日有點公事, 又可過海, 一定要去! 12點45分上到去, 點知無咩人?! 可能因為經濟差….望一望室內既裝潢, 改咗少少, 主要係將靠牆既chair變成sofa..咁就舒服得多la. 坐咗落sofa度, 馬上叫咗個午餐: 包括: (1) salad / soup of today, (2) main course, and (3) coffee or tea. 另加6蚊可以要coffee cotta or panna cotta.今日無我昔日最愛的粟米湯, 就要咗Chef salad, 黑醋灑在新鮮既沙律菜同番茄仔上, 能帶出菜的鮮味, 但又唔會喧賓奪主, 係一道開胃的前菜. 本來應該有條長條型餅乾, 點知佢今日唔記得咗俾我, 算啦, 我都無問佢拎番.Main course 可以係6個入面選一個, 我要咗artichoke parma ham spaghetti, 其實我之前食parma ham係食sabatini 的buffet 食到一片片薄片包住哈密瓜食, 所以我又以為今次的parma ham會係以一片片薄片的造型出現; 典知, 原來係以
Main course 可以係6個入面選一個, 我要咗artichoke parma ham spaghetti, 其實我之前食parma ham係食sabatini 的buffet 食到一片片薄片包住哈密瓜食, 所以我又以為今次的parma ham會係以一片片薄片的造型出現; 典知, 原來係以火腿絲的形狀出現, 大約係0.5cm 闊* 3cm 長, 厚就大約係0.1cm 啦…食入口, oh my god! 竟然係似金華火腿既味道….大家想像下, 拎金華火腿同蒜頭爆香, 加d雅枝竹去炒意粉…味道絕對係唔錯的, d意粉好香, 正正正, 只係感覺有d怪, 因為平時好少食到咁既組合. 另一樣怪既係, 雅枝竹酸酸地, 我記得上次我去食gourmet kitchen的時候有食到依樣野, 用artichoke去做pizza的材料, 當時artichoke係無味的, 點解今次會係酸呢? 真係好唔明, 不過artichoke的份量好少, 所以我食咗兩啖無再食d artichoke就算了.
食飽要咗個ice coffee, 應該係第一次飲, 覺得d coffee夠香, 但係偏濃, 就算我落曬佢俾我既奶, 我都覺得coffee太濃, 下次都係要番ice tea算了. 仲加咗6蚊要panna cotta, 又係第一次食, 超正, 真係好滑, 好香奶味, 但係我唔中意佢d mango, 雖然d mango好甜, 但係同個cotta 既味本來就唔係同一個tone, 下次要食coffee cotta, 應該會好d.
吃得飽飽才87元, 是一個美好的午餐, 希望好快有機會再蛇過嚟啦!