2017-09-08 3473 瀏覽
今日跟同事到中環上堂,食完lunch飯氣攻心,所以就到附近買杯咖啡上堂飲,順便每人買多個包陣間放break食。*******Vida Cofee Stand係一間精品咖啡小店,對於唔係中環人已經一段時間的我來說,原來沒可能發現它,因為它不是地鋪,只是座落皇九附近的一個廣場內,但我地就咁啱食飽入去逛下嘆下冷氣先發現倒,有時世事就係咁奇妙。以一間咖啡小店黎講,Vida都算多選擇,咖啡和非咖啡都各有十款選擇。咪睇佢係一間小店,都有兩名店員,因為午飯後有唔少OL買返杯咖啡。店內除左咖啡,仲有賣幾款croissant同muffin。Caffee Mocha($42)雖然飲咖啡都係飲熱的好,但天氣熱真係想飲啲凍野,所以我點了凍Mocha。Mocha咖啡味香而不苦,自己本身最怕咖啡苦味,所以飲咖啡都只會飲Mocha或Latte。哩杯Mocha咖啡香之中飲倒少少朱古力味,奶泡幾多,令Mocha飲落非常順口。Pain Au Chocolate($25)Pain Au Chocolate其實係一個朱古力牛角包,牛角包幾鬆,但就唔夠軟熟,不過入面都幾多朱古力,所以對於我哩個朱古力迷黎講味道都唔錯。Blueb

*******

店內除左咖啡,仲有賣幾款croissant同muffin。

Caffee Mocha($42)

Caffee Mocha

Pain Au Chocolate($25)

Pain Au Chocolate

Blueberry Muffin($30)

Blueberry Muffin好香藍莓味,食落夠鬆軟,中間仲有唔少藍莓肉。
Blueberry Muffin

咖啡雖然不比連鎖咖啡店便宜,但以質量取勝,路過都值得支持下。
Caffee Mocha