2014-11-24 369 瀏覽
龜苓湯,第一次飲,點解咁好飲既?又香又濃又清甜喎,比佢地既五蛇湯更美味 ﹗蛇油雞飯,一見到比雞翼就好唔開心喇 ﹗唔比雞髀都比雞胸我啦,骨杉杉討厭 ﹗上一次食蛇油雞飯係幾年前大埔蛇王如,佢地個汁濃但較水。依度既蛇油汁又厚又濃,一放上枱已聞到香氣 ﹗晶螢通透,熱辣辣撈飯食,太好味喇 ﹗雖然白飯質量仍有好大進步空間。依種既香甜唔知點去形容,總之令到我有想叫多碗雞飯既衝動。蛇油既神秘咸香越食越想食,再撈埋自家薑蔥油,不得了 ﹗雞應該只係普通既白切雞,雖則只係雞翼,肉質都好嫩滑,打入靈魂蛇油,非常美味 ﹗師傅斬雞翼不太好,斜斬骨頭好尖好危險啊 ﹗依個飯比起佢地既蛇羮或糯米飯好食數十倍啦 ﹗大力推 ﹗蛇油雞飯一碗配龜苓湯套餐,多謝 HKD55 ﹗轉一碟都只係多 HKD5 蚊,但怕食得太飽呢 ﹗我要留肚再食其他野麻。

龜苓湯
蛇油雞飯