2018-10-10 627 瀏覽
「蛇竇」都開咗好耐,嚟過西環唔少次,成日心思思想試但唔係經常嚟食。因為一時可以好多空位坐、一時可以全店滿座。今晚嚟碰一碰運氣,睇吓有冇位,好彩有。其實間餐廳裝修都幾企理,不論外牆地板餐牌都可見有着獨特嘅格調、連座椅都係用彷木料。而主餐牌除咗供應一般茶記都有嘅炒粉麵飯外,仲有自選湯底+餸菜嘅麵,不過今晚嘅是日晚餐有一道名叫「咕噜三色球」,一問之下「三色球」係指雞、魚、豆卜。聽落都幾吸引,而且呢度小菜套餐係跟餐飲而唔係例湯,啱哂我,一於試下。一睇個小菜,其實都覺得掂,起碼唔會成碟都係油或者汁多過餸。先試三色球 ─ 食得出雞有少少醃味、幸好沒陣陣冰鮮雞雪藏味;魚都係一般魚柳;豆卜如是,稍為硬咗啲;三色球炸得香脆、熱辣辣、炸粉適中,一啲都唔油膩。而三色球份量亦係各佔三分一,冇邊一樣特別多或少(有啲餐廳會放多啲平又易整嘅食材,好似豆卜)。至於配菜如洋葱、青椒、菠蘿亦都有咬口,唔會太生太熟、或者太硬太淋。不得不讚嘅係呢個菜嘅甜酸汁:食呢啲咕嚕球,好唔好味嘅關鍵在於個甜酸汁,而我本身更加唔鍾意食得太酸。而呢個汁唔會過甜或過酸,應該話兩種味道融為一體,令成道菜生色哂。美中不足嘅係,部電視機放得又高、畫
咕嚕三色球

美中不足嘅係,部電視機放得又高、畫面又大,但完全冇聲。咁到底播嚟做咩呢?

或者,聽唔到電視,坐係蛇竇靜靜地望西環小區,偶爾聽到電車駛過,簡單食個晚餐,已感滿足。
2018-10-09
咕嚕三色球