2019-06-18 405 瀏覽
Niji bistro係由日本陶瓷名牌 Noritake 開設嘅西餐廳主打和洋式料理尤其以蛋包飯嘅人氣最高🥢相隔一段時間無嚟對佢嘅蛋包飯念念不忘所以今次全部點晒蛋包飯以慰相思之苦🥢餐廳用上日本大白卵加上北海道牛奶製成蛋漿蛋皮烹調得啱啱好口感香軟濃郁厚蛋身完全包裹著晶瑩嘅珍珠米再盛載係日本陶瓷碟上味覺視覺都係享受🥢📍蒲燒原條鰻魚蛋包飯伴法式忌廉汁 – 原條鰻魚鋪係飽滿漲卜卜嘅蛋包飯上,條鰻魚超長,第一眼已非常吸晴;鰻魚肉質唔錯而且厚身,鰻魚汁好好味,薄薄一層蛋皮包住珍珠米,連埋鰻魚一啖過放入口簡直完美。唯一美中不足係蛋包飯加鰻魚汁再配忌廉汁,食多幾啖已開始覺得有啲膩🥢📍日式吉烈厚切美國黑豚扒蛋包飯伴日式咖哩汁 – 厚切吉列豬扒啖啖肉,咖哩汁好香口,但炸粉炸得略為唔夠脆口,同一般吉列店有啲差距,有少少失望🥢Niji bistro嘅蛋包飯雖不至於驚為天仁但名次卻唔會低
主打和洋式料理
尤其以蛋包飯嘅人氣最高