2024-04-25
本人於網上訂了蛋糕,當日前往位於銅鑼灣既cova 蛋糕店攞蛋糕,黎到時剛好有一位客人都係留左蛋糕,我便排系佢後面等,但係等左陣都無任何員工諗住問我野(當日在場至少三位員工以上)於等期間我留意到男店員眼神望到我,我望返佢諗住佢會示意幫我,因為前面客人一直無行開,我根本同唔到佢地講要攞蛋糕,直到我望住佢望到佢終於點頭示意叫我上前,我出示電話講明我黎攞蛋糕,佢見到我電話顯示qr code ,佢無講任何野只係用佢既手指指住scan qr code位,(請問作為店員既佢唔係應該講句:呢邊scan qr code呀),攞蛋糕出黎開比我睇,我睇完話ok ,佢無反應,因為佢一直左顧右盼,唔知望咩忙咩。佢問我要唔要袋,同我講唔要袋,可以用繩綁住個盒比我,要袋收1蚊,我答佢要袋,佢又無反應,因為佢對眼一直左望右望,根本聽唔到我講野,直到佢終於再問多次,我望住佢再大聲啲講:我要一個袋,佢先聽到。 最後,呢位男店員將已經放咗喺盒入邊嘅蛋糕放入袋,放上枱,其後呢位男店員對眼一直都係繼續望左望右咁同我講咗聲:未食要放落雪櫃,我講左句唔該便離開。同人對話唔係要望住人既咩?請唔好將‘忙’當係借口我知道香港本身無咩服務
同人對話唔係要望住人既咩?
請唔好將‘忙’當係借口
我知道香港本身無咩服務業態度好可言,
但係,基本望住客講野聽野無理由做唔到,
我買過平價,中價,貴價,無名蛋糕小店既蛋糕,今次係第一次攞蛋糕係咁差既經驗,令人很不愉快。