2018-06-06
台灣思鄉病又發作,自從台中食過很好食既蛋餅返香港之後都都好想再食。新開店未有太多人發現既時候來食過,對於佢既魯肉飯有良好印像,係會令人再光顧既味道但聽聞現在要排長龍,上幾星期來過個撲空因爲人龍排到對面街。今日六點幾來到,剛好前一輪既人食完。不過都要同人撘枱。店面設計打造成台灣夜市感覺, 有好多招牌,店內設計主打以木枱櫈 牆上很有復古同街頭FEEL 痴滿唔同嘅廣告招牌.
落單方法 同食拉麵有啲相似,係紙上面填好要嘅份量比店員即可. 主要分為小食,飯,面,蛋餅同飲品. 玉米cheese蛋餅 $ 30評分:8/10
最期待嘅環節,試食蛋餅. 係點單嘅時候爭扎咗好耐要 肉鬆粟米定芝士肉鬆, 點知上菜嘅時候見到有 肉鬆係入面,好開心!呢個叫做綜合蛋餅比較適合, 皮煎得微脆 但又有咬口 皮嘅厚度適中.最緊要係料夠多魯肉飯 $ 29評分:7/10
炸花枝丸 $ 35評分:5/10
今日六點幾來到,剛好前一輪既人食完。不過都要同人撘枱。
店面設計打造成台灣夜市感覺, 有好多招牌,店內設計主打以木枱櫈 牆上很有復古同街頭FEEL 痴滿唔同嘅廣告招牌. 落單方法 同食拉麵有啲相似,係紙上面填好要嘅份量比店員即可. 主要分為小食,飯,面,蛋餅同飲品.
玉米cheese蛋餅 $ 30評分:8/10 最期待嘅環節,試食蛋餅. 係點單嘅時候爭扎咗好耐要 肉鬆粟米定芝士肉鬆, 點知上菜嘅時候見到有 肉鬆係入面,好開心!呢個叫做綜合蛋餅比較適合, 皮煎得微脆 但又有咬口 皮嘅厚度適中.最緊要係料夠多
魯肉飯 $ 29評分:7/10 份量顏色都夠,賣相就滿分. 首先伴勻飯同肉燥, 肉燥切成正方形, 大小肥瘦平均, 食落唔乾 魯肉 汁多, 飯粒夠園同飽滿. 炸花枝丸 $ 35評分:5/10 花枝丸賣相普通,表面灑上胡椒粉. 咬落皮薄蘇脆外皮, 丸嘅粉漿較多無咩 花枝粒, 唔算好出色.
草莓紅茶 $20