2019-05-03 113 瀏覽
近排食太多西餐所以想食下中菜轉轉口味~出開尖沙咀行街就順便喺度搵野食😋冰鎮苦瓜最近天氣開始熱,所以點左比較少見的冰鎮苦瓜試下,打算消消暑氣。切成薄片狀的苦瓜好晶瑩,食落冰涼爽口,味道就甘甘苦苦。朋友比較少食苦瓜,所以點左附送的蜜糖,佢覺得會變得易入口,怕苦朋友可以試下。蒜蓉蒸蟶子一向喜歡用簡單的蒸蒜蓉方式食海鮮。呢碟蒜蓉蟶子份量十足,上面鋪左適量蒜蓉,加上蔥花同豉油,但配料味道唔會過濃而喧賓奪主。莆田荔枝肉將荔枝入饌感覺好新鮮!食落似荔枝咕嚕肉,味道酸酸甜甜,估唔到鮮甜多汁既荔枝加埋落去毫無違和感,讚!莆田扁肉湯扁肉湯清甜可口,飲得出係冇落味精~興化炒米粉呢碟米粉係幼身既,啱自己口味。睇落細細碟,但原來都裝到成三碗,夠哂兩個人食!參巴爆蟶肉參巴爆蟶肉就係另一種食法,爆香之後惹味得嚟又食得出蟶肉好新鮮。
近排食太多西餐所以想食下中菜轉轉口味~
出開尖沙咀行街就順便喺度搵野食😋
冰浸苦瓜

冰鎮苦瓜
切成薄片狀的苦瓜好晶瑩,食落冰涼爽口,味道就甘甘苦苦。

莆田扁肉湯
扁肉湯清甜可口,飲得出係冇落味精~

參巴爆蟶肉
5 分鐘 (堂食)
午餐