2018-03-10
我同男朋友又約咗係我哋嘅中間點見面 食餐飯 揀黎揀去就揀咗呢間台式蝦煲專門店 我地bk左6點鐘開餐一入門口就見到大大個嘅魚缸裝住好多好生猛既蝦我哋一坐低望下個嘅Menu就諗住揀個蝦煲聽老闆講 胡椒 奶油 檸檬辣蝦呢3款都係用正宗台式既做法 而避風塘蝦.鹹蛋黃蝦就係用比較港式既做法 迎合港人口味最後我地揀左個奶油蝦煲 ($188) 我地落完單之後 店員係直接去個魚缸度撈d蝦入廚房煮 真係估唔到八隻大頭蝦整齊地排列係煲裏面 香氣四溢 我地就即刻興奮地開動 一反轉隻蝦就見到滿滿既蝦子 我仲以為係小店特登釀上去 點知老闆話係蝦本身有架 季節性限定 隻蝦未剝殼 我地已經係咁吮 蝦頭又有滿滿既蝦膏 真係愈食愈興奮肉質鮮甜彈牙 係夾集左奶油.牛油.蒜蓉.洋蔥等各種配料既精華 仔細d睇清楚原來大頭蝦肚入面都藏左滿滿既蝦籽醉雞卷 ($88)未放入口已經聞到濃烈既酒香 用左花雕酒 杞子等材料 肉質就較為結實辣酒煮花螺 ($138)呢味菜又係用煲上 真係有成煲咁多 份量十足 花螺隻隻鮮甜 咬落又爽又脆 仲有少少既辣酒味 食落好過癮小店有提供竹簽 等我地可以好容易咁一粒一粒挑岀黎魯肉飯 ($58)我地兩個人分
一入門口就見到大大個嘅魚缸裝住好多好生猛既蝦
醉雞卷 ($88)
辣酒煮花螺 ($138)
小店有提供竹簽 等我地可以好容易咁一粒一粒挑岀黎
魯肉飯 ($58)
我地兩個人分就岩岩好 汁唔多但係魯肉整到好香 撈飯食就岩岩好 仲跟埋隻溏心蛋 又甜又滑
薄荷菠蘿梳打 ($38)
我地食完行岀門口嘅時候 發現魚缸裏面嘅蝦都已經所剩無機喇