2011-04-21 49 瀏覽
有幸被選中出席"法國廚皇 豪華鮑翅 試食晚宴". 當晚筵開兩席,有獨立房間. 而且亦已準備紅,白酒配菜,絕對有誠意. 而且大會亦安排每席有名苑高層人仕即場講解每道菜式,十分細.清宮明火雞煲翅 - 先將二十四襾金勾翅放上檯俾我地影相,即每人有二襾翅, 十分有氣勢!! 另有濃雞湯立即煲滾將翅放入. 金勾翅十分爽口,食味同其他翅唔同,加上濃湯絕對美味! 加拿大冰海帝皇貝 - 巨型帝皇貝一上檯已經嚇親大家,因為真係十分巨大!!! 問過帝皇貝都係新鮮由加拿大運嚟,所以煮出嚟半生熟亦十分鮮甜,軟熟,直得推介!意大利砵酒焗珍寶蠔 - 珍寶蠔先炸後將砵酒做辣汁淋上面,加生菜墊底一齊食,新鮮清爽,配合得唔錯.蠔皇扣三頭鮑 (玉掌伴) - 三頭鮑係澳洲鮮鮑,已經由師傅泡製咗六日,所以極之入味又夠腍,絕對係師傅用心之作!!頭抽生煎澳洲大老虎蝦 - 一上檯又令各人嘩然!! 因為老虎蝦係極之大,係我食過之中最大嘅蝦. 不過可能太大,所以肉質略過火,但味道一流!! 乾坤大海斑兩食 (碧綠炒球 / 鹽焗頭腩) - 東星斑起肉炒火候唔錯. 頭腩鹽焗做法尚可改善.黃金脆皮雞 - 用文昌雞做,肉質有咬口,皮夠薄又有雞味,
黃金脆皮雞 - 用文昌雞做,肉質有咬口,皮夠薄又有雞味,唔錯!
金柱鮮竹泡菜苗 - 食完濃味食物清一清淡唔錯. 皇帝菜用豬桶骨湯灼特別鮮味.
生折龍蝦肉西施飯 - 龍蝦濃湯美味,加上脆米及飯粒,多重口感,直得推介. 單點只係$298四至六位用,絕對合理.
鮮製呂宋香芒布甸 - 芒果鮮甜.
燕窩大壽桃 - 黃金流沙內有燕窩,食得大家好滿足.

養顏蛋白杏仁茶 - 經過三次磨杏仁先製成,十分認真,所以食落好滑溜.

宮廷桂花糕 - 桂花清香.
2011-04-18
  • 清宮明火雞煲翅