2019-09-16 227 瀏覽
阿久根和牛拉麵店共有兩間分店,位於佐敦同旺角。上次喺旺角食過佢嘅雞白湯十分唔錯,今次經過佐敦就去試埋佢嘅濃蝦湯拉麵。餐廳環境簡潔舒適,店員都好好笑容。拉麵共有幾款湯底,包括雞白湯,濃蝦湯同魚湯,貴精不貴多。而且好少見香港嘅拉麵店可以外賣自取,拉麵癮發作既時候就可以自取返屋企慢慢嘆。拉麵一上枱嘅時候,陣陣香濃既蝦味撲面而來。炙燒過既虎蝦,更加香口。麵條彈牙,唔會過硬同過淋,條條分明,煮嘅時間控制得啱啱好,掛湯力都一流。而溏心蛋有流心效果,如果再加少少調味就冇咁單調。而湯底絕對係不得了,呢度既蝦湯係呀我暫時喺香港食過最好味既蝦湯。平時好怕食拉麵嘅湯底會太濃太膩,食兩啖就已經飽飽滯滯,冇曬胃口。而呢到既蝦湯底味道十足,加埋櫻花蝦增加口感同香氣,食落濃而不膩,食完麵有衝動飲埋碗湯👍🏻

餐廳環境簡潔舒適,店員都好好笑容。

而溏心蛋有流心效果,如果再加少少調味就冇咁單調。