2023-06-14 93 瀏覽
依排成日落雨,落到個人都霉霉地🥲,就諗住約個朋友出去食餐飯傾吓計。咁我同個朋友都好中意食海鮮同燒肉,係荃灣行行下街咁岩就搵到依間蝦蝦燒。入到去見到每張枱隔離都有個長魚缸,入面啲蝦游啊游,等我哋可以一邊燒一邊睇。入座之後,員工同我哋講要夾啲蝦落啲冰水度浸暈啲蝦,如果唔係會周圍跳。咁我哋即刻出去拎冰水番黎夾蝦,啲蝦有大有細,睇岩邊隻就夾邊隻。啲蝦真係好生猛,放入冰水個時都仲彈黎彈去,會有小小水花濺出💦,我哋都唔敢夾太多,驚會跳出黎。除咗蝦之外,仲有好多時令海鮮可以任食,有鮑魚、蠔🦪、帶子、元貝,居然仲有原條魚😯隔離嘅冷櫃有各種豬牛羊雞肉串、大大件牛骨同羊架、各種蔬菜水果。個爐唔算太大,但有兩層,上層可以燒蝦同海鮮,下層燒串燒。旁邊有啲調味料,可以自己調味,但第一轉海鮮想試原咪就冇落。蝦🦐好鮮甜,又彈牙,唔洗調味都可以。燒完之後朋友即刻再去夾定。每枱都有份鱔送,又鮮又爽彈,塊皮都燒到脆卜卜。帶子大大粒,漲卜卜,要再燒多幾粒。鮑魚都好食,但因為要剪走內臟,我哋又唔係太識,最後個員工幫我們剪,啲員工真係好好人。順手個朋友叫個員工介紹咩魚好食,夾佐條仲大過我隻手嘅魚🐟。魚肉質緊實,都好易燒。串燒有

每枱都有份鱔送,又鮮又爽彈,塊皮都燒到脆卜卜。

串燒有羊肉粒,燒腩仔,叉燒,鵪鶉蛋,金菇肥牛。全部都好好食😋。串燒放係下層,枝木棒方便翻身。

食咗咁多海鮮同肉,想食番啲蔬菜,出面有茄子、菇🍄、粟米、南瓜、菠蘿。
菇搽啲牛油,好香,燒完要放涼,因為粒菇好juicy,會爆汁。
南瓜又甜又糯,茄子落小小孜然粉,變身BBQ風味👍🏻
菠蘿酸酸甜甜,又多汁。食到好飽都要再燒多幾件,好食又消滯。

甜品都有好多選擇,可能自製香蕉船,窩夫雪糕。但因為真係太飽啦,淨係食佐杯雪糕。