2009-07-15 41 瀏覽
不經不覺, 有些食物已加左價, 例如原本好抵的tea set --- 泰式湯河, 由$22 加至 $24 (要再加一)...............................................今次試下炒飯 ---------- 蝦醬炒飯 (tea $30 再加一, 包熱飲) 一上桌, 聞唔到蝦醬香, 食落又無蝦醬味, 整碟飯都淡淡的, 好失望 肉鬆太甜, 一定要把肉鬆與飯拌勻, 才能令飯帶有味道 炒飯配料好少, 除了蛋絲, 還有兩三舊白豆角粒, 超細, 及超迷你橙紅色蝦米仔, 不過這些蝦米仔又唔香又無味, 好似只為求幫碟飯點綴一下顏色 還有煎過的兩片薄薄臘腸片, 原來不是廣東式, 是較濃味多味精少鹽及較甜的, 幾特別, 夠惹味, 有台式香腸的感覺 好彩飯粒尚算粒粒煙韌香味屋食物價錢偏貴, 所以這set 共$33的炒飯, 係度來講已經算抵, 所以都見有好多枱客叫此款炒飯. 不過以熱賣 tea set 來講, 仍然係泰式湯河
今次試下炒飯 ----------
蝦醬炒飯 (tea $30 再加一, 包熱飲)

肉鬆太甜, 一定要把肉鬆與飯拌勻, 才能令飯帶有味道

好彩飯粒尚算粒粒煙韌

$33 蝦醬炒飯 + 熱飲
無蝦醬香味, 亦食唔出有蝦醬的鹹味, 唯一有味道係肉鬆
落好多超細隻的橙紅色蝦米仔, 不過都係無味