2015-12-08 419 瀏覽
醬油蟹聽就聽得多,但我同朋友真係未試過,上次到韓國旅行時又未知有樣咁既食物,但個個都推介,講到好好好食咁,又無計劃短期內再遊韓國(完全唔係哈韓族),所以都係決定搵間俾人大推既餐廳試下算啦!點知上網搵下搵下,好多食醬油蟹既地方都要預早3日訂,而且好多e d餐廳都係食韓燒既~自問又唔係食到好多野,食完隻蟹都飽左一半,真係再食唔到韓燒,都諗住放棄嫁啦。但忽然,我係一個blog到,見到有人推介醬缸小食,仲話同香港首間醬油蟹「醬缸」好似,仲話試過walk in都有,而且又唔係食韓燒既餐廳,咁就決定試一試!晚上7點左右到左餐廳,真心係一間小食店,得大約20個位,已經滿左一半。待坐底之後,我地即刻問佢有無蟹,佢話有就即刻叫左2隻(無得叫一隻試下),再叫左個炒年糕,咁就夠曬飽啦!等左一陣,個蟹到啦,兩隻裝成一大碟,仲有d伴碟(一堆我唔食既紅綠辣椒),連仲跟一碗紫菜飯。打開隻蟹,搵下號稱「白飯神偷」的蟹膏先。蟹膏唔算好多,但好算有膏,唔理咁多試下先講,一入口就食到淡淡的醬油味,夾雜住dd腥味,但好快之後就有一陣濃濃甘香的蟹膏味!果然名不虛傳!食左兩啖之後,就轉攻蟹肉,半透明的蟹肉帶著淡淡的醬油色在燈光下

食左兩啖之後,就轉攻蟹肉,半透明的蟹肉帶著淡淡的醬油色在燈光下閃閃發光~但一啖咬落去~滑溜溜既感覺真心核凸,而且味道一般,係食到淡淡的醬香味,但一d都唔突出,又食唔到蟹應有的鮮甜,味道好一般姐。於是我就好求奇咁食左d蟹肉就算!

E個時候炒年糕就到左啦,size唔算大,偏辣,我同個fd大愛。又可能因為食完醬蟹,食返d熱同熟既野中和返,所以覺得特別好食!

總捨而言,我覺得醬蟹大熱順遂係食正韓流姐,以一隻蟹黎講,講膏;佢既膏無大閘蟹既咁甘香軟滑,講肉質;真係任何一種其他煮法既蟹肉都鮮甜過佢!而且又不便宜,為返都要$120幾蚊一隻,好想食既可以同朋友夾黎試下既,但就唔係咁推介俾唔係咁鍾意食生野既人啦~其實,咁樣漬左d蟹之後生食,好多菜系都有(上海醉蟹夠名菜啦!),但一直都唔係咁受歡迎,係有原因家嘛。蟹,都係熟食既好,起碼無咁多細菌丫!
  • 醬油蟹