2016-08-30 261 瀏覽
最近,耳邊經常出現呢句:雞全部都係雞,可能你話我有幻聽。如果真係有,應該多得自己班朋友,日日係度loop。不過今晚暫且放下雞,因為去左食蟹。以蟹做賣點既餐廳,唔駛問都知呀媽係女人,餐牌有蟹,入嚟叫蟹係指定動作。不過蟹以外都有其他野食。火焰蜆,火焰蝦火焰既組合,即場用火將蜆同蝦煮熟。蜆既味道都幾鮮甜,而蝦放入左高湯同埋芝士去燒,味道香濃。桂花酒釀蟹桂花酒香未食已經聞到,大大隻既蟹浸係桂花酒上已經好吸引。你見到咁大隻解鉗要自己開真係有d難度,所以餐廳侍應都會主動行埋嚟幫手開,唔駛自己搞。蟹肉充滿桂花酒味,而且多肉。豆花上湯浸龍蝦豆腐花加龍蝦,好新鮮既配搭。上湯同時擁有龍蝦既鮮味同豆腐既香味。豆花食落滑口,龍蝦鉗大隻多肉。一啖豆花,一啖龍蝦,再加一啖湯,多重享受。避風塘炒辣蟹大量香蒜鋪面,避風塘味道十分突出,未食喉嚨已經有吞口水既自然反應。蟹肉炒至乾身,又辣又香,夠惹味。招牌蟹油炒麵炒麵爽口,軟硬度適中。蟹油炒雖然帶有少少辣,但辣得吸引,令普通既炒麵變得香口,而且蟹油緩和左炒麵乾身既感覺。最後,食完呢餐,最少係今晚,我會loop:"蟹全部都係蟹!"
不過今晚暫且放下雞,因為去左食蟹。
火焰蜆,火焰蝦

招牌蟹油炒麵

最後,食完呢餐,最少係今晚,我會loop:

"蟹全部都係蟹!"
2016-08-21