2017-08-24
朋友係瘋狂蟹迷,乜種類嘅蟹都好鍾意,大閘蟹都一次食幾隻,仲可以連續幾日食都食唔厭。我自己就乜海鮮都咁鍾意。下晝兩點鐘,喺銅鑼灣,朋友想食蟹,可以去邊食? 我地就揀左Master Kama,全日都有蟹宴供應,仲分日式同西式。銅鑼灣咁貴租,但餐廳空間感十足,枱與枱之間好多位置,坐得特別舒服。想坐得仲舒服啲,亦有梳化位,仲有cushion添,好似喺屋企食咁舒服。第一次嚟食,叫左Holy Crab One(西式蟹宴)$538,呢個套餐完全足夠兩個人食。餐牌寫明加錢可以追加蟹蓋、龍蝦、藍青口、蒜蓉包。但黑板仲寫左可以追加其他野,$188就可以有兩隻法國膏蟹。 朋友話想追加兩隻喎,我一口拒絕,得兩個人點食呀?實在太睇得起我……個肚,食完個餐先再決定吧。雖然係西式套餐,但店員先行奉上六小缽,以六小格木盒上枱,日式風格,特別精緻。分別有︰酸辣羅勒海蜆、蟹子日式凍豆腐、蟹肉玉子燒 海鹽枝豆、虎蝦配芒果慕絲、柚子醋海藻沙律蟹肉玉子燒,玉子卷上加上蟹肉,蛋味香濃,簡單而鮮味。虎蝦配芒果汁同蕃茄粒,酸酸甜甜,清新開胃。芝士蟹肉釀蟹蓋,又啖啖蟹肉,食得高雅方便。配上三
分別有︰酸辣羅勒海蜆、蟹子日式凍豆腐、蟹肉玉子燒
海鹽枝豆、虎蝦配芒果慕絲、柚子醋海藻沙律
蟹肉玉子燒,玉子卷上加上蟹肉,蛋味香濃,簡單而鮮味。
虎蝦配芒果汁同蕃茄粒,酸酸甜甜,清新開胃。
芝士蟹肉釀蟹蓋,又啖啖蟹肉,食得高雅方便。配上三文魚子同火箭菜,頂部插上一片脆口白飯魚乾片。
入面滿滿芝士同蟹肉,好足料。加$68多一客蟹蓋,多人食呢個係必加之選!
蟹肉芬奴意式烤麵包,多士上鋪滿厚厚蟹肉,多士夠脆,但蟹肉係凍嘅,如果係熱嘅會更啱我口味。
跟住係主角出場 - Master海鮮膏蟹拼盤,配上店方自行調配嘅惹味香草牛油汁,都幾濃味,正! 除了法國膏蟹,仲有蜆肉、蝦、扇貝、青口、魷魚等海鮮︰
海鮮size都算大,絕無欺場。
蟹蓋入面都幾多膏
仲有好多蔬菜,粟米、薯仔、紅蘿蔔,連少食到嘅椰菜仔(學名﹕抱子甘藍)都有!
海鮮同蔬菜吸收晒特調醬汁嘅精華
最後係抹茶布甸,抹茶味道濃而清香,微甜,好滑,細細杯,如果呢個有得加配就好! 甜品,我飽飽都仲可以ENCORE架~~
成個套餐兩個人食完已經好飽,無「食」力再加配野食!!! 如果三五成群嚟食,套餐追加食物就真係好抵,最化算之選!! 套餐不包飲品,如果有埋優惠價追加就更完美!