2022-03-18 76 瀏覽
舖頭細細,之前行過見到有蟹湯同蝦湯已經好想試,今日平日下晝黎到試吓分別叫左黑蒜蝦湯拉麵、花咲蟹湯拉麵、加配小食餃子2件🥟、炸雞2件同1隻糖心蛋。再加一個下午茶小食拼盤餐(其實只不過係多份薯角同野飲,其餘嗰啲都係餃子同炸雞各2件)黑蒜油蝦湯拉麵一落枱都已經聞到幾香,但食落又唔係話好突出的香味同驚喜,麵身依碗點左偏硬彈身,是合格的,蝦湯味香且濃厚,都擔心後面會唔會食到好膩但又無,碗邊有兩塊大豚肉,但個人覺得口感太彈身唔太中意。我比較中意軟林口感的花咲蟹湯拉麵黎到既香味比蝦仲要吸引,湯底濃厚但不油膩,一直食到尾都無好膩既感覺,仲會附上一堆拆好既碎蟹肉,今次依碗既叉燒可能因為浸到湯底有熱力餘溫下肉質較林身是我喜歡的口感,麵身依碗點左軟身亦都合要求。小食方面不過不失,正常來貨水準。整體來說,比預期不錯但未到驚喜水準,偶爾經過唔知食咩可以食的選擇後話:依種筷子🥢非常難夾到麵,如果是乾身的食物還可以,但食拉麵遇上咁尖嘴的筷子,麵本身又有彈度,就會一直不停彈啲湯汁上面/衫度,非常之不便於使用及狼狽

小食方面不過不失,正常來貨水準。

黑蒜蝦湯拉麵
花咲蟹湯拉麵