2021-04-06
復活節的第4日假期,下午3點半左右到達商場,以為這個時間實唔使等位,點知門外已排了人龍。。。店外有兩條人龍,一條排Dine In 另一條則排Take Away。有一位帶位員,負責兩條隊的人流,每位人客他都要引領去量體溫和講解點餐安排,我諗佢都幾攰下等了接近40分鐘吧,終於有位了,被安排坐Counter枱前面的二人小桌,與鄰座相隔有點近。我倆點了兩份主食 + 兩杯咖啡 + 一個蛋tart1. Scrambled Crab Toast上菜時已聞到陣陣蟹肉味,用料亦相當豐富,我諗呢度有3隻蛋嘅蛋白,蛋白中有不少嘅蟹肉,面頭灑了幾塊炸乾蔥,吃下去很爽口。伴菜的還有一大半個牛油果,熟度剛剛好! 這個價錢絕對無渣流灘呀! 怪不得我哋附近幾枱都點了這個主食,值得推介。2. Egg Benedict這個egg benedict沒有用上傳統的Hollandaise sauce, 反而換上了自家製的綠色牛油果醬,我對這個不太喜愛,醬汁太過青草味,牛油果質感不明顯。個水波蛋做得錯嘅,但蛋黃唔夠香。我就唔推介啦。3. Flat White + Canned Coffee No 18Flat White
我倆點了兩份主食 + 兩杯咖啡 + 一個蛋tart
1. Scrambled Crab Toast
2. Egg Benedict
Flat White 中規中距,咖啡味都幾香,好飲過Blooms。友人在cashier聽到前面客人可以選擇用何種豆製作Flat White,話唔知係咪會員先有這個服務??
罐咖啡有驚喜喎,入口有陣莓味,好順口,好似話係有另外幾隻口味,分別用上不同的咖啡豆。
4. 蛋Tart
呢個好味道呀,不會太甜,但焦糖味夠。我哋食完一個唔夠喉,再嗌多一個食。
提一提,餐廳的食水是自助的,有分有汽和無汽的。水機上提示,如果客人點了espresso就建議飲有汽的水,有點小窩心。
用餐限時1.5小時,基本是夠食的。香港地,要搵間無限時而咖啡好飲、主食好食嘅cafe都應該幾難.....