茹絲葵牛排餐廳

Ruth's Chris Steak House
2023-02-23 887 瀏覽
好多年前慶祝生日食過Ruth’s Chris , 可能係當時第一間食過比較高級既扒房, 對服務同野食都好impressed。餐廳環境幽暗, 裝潢以深色木材為主, 每枱之間空間感十足。 Ruth’s Chris 比人感覺唔會係華麗花巧, 而係好傳統、務實、 專心一致既扒房,係服務細節感受到佢地既檔次。近呢兩年去食 , 對佢既扒感覺冇咁深, 但Crab Cake 仍然係世一, 未有餐廳超越到🥰法包暖暖🥖,雖然我都係中意軟既包🤣 牛油好香好軟滑。 家人點左杯House Wine - Pinot Noir Bouchar (HKD198/ glass) ,聽講係葡萄品種中的女神 🍷 但由于對紅酒冇咩研究既我就唔評論啦。Sizzlin’ Blue Crab Cakes HKD230 🦀 “Sizzlin’” 係Ruth’s Chris 既賣點 , 無論crab cake 定Steak 都會用 攝氏260度既碟去serve. 上菜個陣除左牛油香仲有好似鐵板個種滋滋聲, 令人食指大動!呢到既蟹餅真材實料,蟹肉佔左9成以上, 唔會食到多餘既粉漿 , 一絲絲既蟹肉好鮮甜, 用少少bell pepper

法包暖暖🥖,雖然我都係中意軟既包🤣

“Sizzlin’” 係Ruth’s Chris 既賣點 , 無論crab cake 定Steak 都會用 攝氏260度既碟去serve. 上菜個陣除左牛油香仲有好似鐵板個種滋滋聲, 令人食指大動!呢到既蟹餅真材實料,蟹肉佔左9成以上, 唔會食到多餘既粉漿 , 一絲絲既蟹肉好鮮甜, 用少少bell pepper 點綴,處理都好小心冇食到有蟹殼 。👍🏻 間中加少少檸檬汁會清新啲。 平時咁辛苦又扑又鉗先食到少少既蟹肉,而家可以大大淡咁食 , 好滿足🥰

Ribeye 16ounce HKD650 🥩
個人覺得呢到既steak調味偏淡同簡單 ,可能想食客試真啲佢地穀飼牛同原味啦, 我就另外request 佢比salt & pepper 同mustard 。 Ribeye 肉味重、油花豐富, 但有啲筋位唔係好咬到 。

Petite Filet 8ounce HKD510 🐮
好厚身, 相比之下係偏瘦 同好淋身既肉質。 Petite Filet 係咁多款扒入面per g 價錢最高, 但相比之下我都係中意Ribeye 多啲~我地仲叫左薯蓉做side , 都幾香滑。

雖然今次食Ruth’s Chris 冇印象中咁驚艷, 但crab cake 始終都會令人念念不忘🤤。 So far係香港試過唔同既扒房,考慮價錢、 服務等, 好似未有一間高分過Ruth’s Chris 😁
  • 蟹餅