2023-06-11 636 瀏覽
晚上到大角咀搵朋友食飯,朋友推介一間蠔吧餐廳, 因為可以食到唔同地方生蠔,宜家仲要做緊半價優惠,最平都喺$18起叫夠一打生蠔仲送一枝餐酒可惜當日下午肚痛,避免食咁多生冷野,今餐就同生蠔無緣啦唯有下次再來啦。同朋友點了一個法國鵝肝牛柳套餐及巴馬火腿薄餅,慢慢傾計慢慢食。法國鵝肝牛柳套餐$338前菜三文魚他他法國龍蝦湯主菜當然係法國鵝肝,可以三選一,除左牛柳之外更可以選豬鞍扒或三文魚扒。首先,餐廳會為客人提供甜餐包,一上台就已經聞到熱辣辣香噴噴撕開個包時就已經感覺到餐包外層好脆,食落去口感綿密濕潤,絕對並非空氣包,味道有點似提子包,連埋牛油一齊食好香好好味。 三文魚他他以脆薄嘅法包盛載著,另外仲有蛋沙律法包及沙律伴碟。一口小吃好開胃。 法國龍蝦湯超級濃郁嘅一個龍蝦湯而且仲會飲到好濃郁嘅蝦膏味,仿佛成隻龍蝦連蝦膏打碎放入去煲湯一樣,而且濃郁到喺個口腔入面持久都揮之不去。食完餐包同三文魚他他,先令你口水分泌,再飲哩個濃郁嘅龍蝦湯,簡直係味覺嘅昇華 法國鵝肝拼牛柳牛柳點了五成熟,一刀切開後會見到中間還是粉紅色的,肉質很軟,會吃到一絲絲的肉質,而且沒有筋,絕對係一塊又厚又好味的靚牛柳法國鵝肝上面淋
叫夠一打生蠔仲送一枝餐酒
可惜當日下午肚痛,避免食咁多生冷野,今餐就同生蠔無緣啦

法國鵝肝牛柳套餐$338
前菜三文魚他他
法國龍蝦湯
主菜當然係法國鵝肝,可以三選一,除左牛柳之外
更可以選豬鞍扒或三文魚扒。

首先,餐廳會為客人提供甜餐包,一上台就已經聞到熱辣辣香噴噴

三文魚他他

超級濃郁嘅一個龍蝦湯

法國鵝肝拼牛柳
法國鵝肝上面淋了黑醋,中和了鵝肝的肥膩感,鵝肝口感不會太油膩,而且有點爽彈,很容易入口,我把鵝肝放在pizza上一起吃,果然鵝肝最佳的拍擋還是烘培類。

巴馬火腿薄餅
到底薄餅多啲定巴馬火腿多啲?
薄餅一分為六,每一塊薄餅上都有同直徑一樣長的巴馬火腿,真係心心眼
。餅底喺薄身,芝士焗得焦脆可口,連埋巴馬火腿一齊食鹹鹹香香的,零負擔吃薄餅。

Tiramisu

套餐仲可以額外加配甜品,加$20有一個homemade tiramisu, 以甜品收尾,好圓滿!
2023-06-08
三文魚他他