2015-10-31 2069 瀏覽
愛吃蠔的我, 見到有餐廳名名為THE OYSTER HOUSE, 當然要試吓啦, 蠔得起嘛, 餐廳環境好有情調, 近路邊, 好開揚呀! 呢個環境, 當然要先點個餐前白酒啦!叫了杯House Wine Wine智利白酒, 好Fruity, 帶甜味, 啱晒女仔飲呀!見到餐牌, 做緊逢星期一, 二有Seafood Platter Promotion, $99 for two. 估唔到咁抵喎, 我地四人, 叫了兩SETS海鮮併盤$198 , presentation 好正呀, 有不同名貴海鮮: 包括生蠔,北海道帶子,日式磯煮鮑魚, 馬來西亞熟蝦, 個生蠔有不同SIZE, 好鮮甜, 有海水味, 好滑嫩; 另外係磯煮鮑魚, 醬汁非常入味 ; 北海道帶子也好爽口呀!另外見到有一特色菜色, 就係<海膽紅蝦Uni Prawn> $176 ($88一隻), 嘩, 好靚, 多樣食材, 望落去好名貴的日本菜色, 一啖食晒, 好有不同層次感, 先有紫菜伴沙律醬夾了加拿大海膽的味道, 令本身海膽的濃香味更出, 還有晶瑩剔透的阿根庭紅蝦,及爆汁的三文魚籽, 一啖就可滿足晒深海海鮮的願望, 好幸福的感
House White Wine
Seafood Platter
另外見到有一特色菜色, 就係<海膽紅蝦Uni Prawn> $176 ($88一隻), 嘩, 好靚, 多樣食材, 望落去好名貴的日本菜色, 一啖食晒, 好有不同層次感, 先有紫菜伴沙律醬夾了加拿大海膽的味道, 令本身海膽的濃香味更出, 還有晶瑩剔透的阿根庭紅蝦,及爆汁的三文魚籽, 一啖就可滿足晒深海海鮮的願望, 好幸福的感覺。
海膽紅蝦
話明蠔得起, 剛才的蠔當然唔夠喉啦, 再叫個日本芝士煙肉焗蠔, 又有另一感覺, 芝士配以不是太咸的煙肉焗起來好香口, 配以啖啖肉的焗蠔, 好多汁。
日本芝士煙肉焗蠔
之後上了加拿大上翡翠螺($108),欣賞大個青瓜陣, 廚師對每道菜的賣相也很用心, 翡翠螺好爽口, 彈牙, 配以辣醬,好煙韌,鮮味,
翡翠螺
再唻大隻的虎蝦配以香濃熱蕃茄湯汁,虎蝦的尾部肉質最為爽口。
虎蝦配熱湯汁,肉質爽口
四重奏PIZZA, 芝士味超濃,如喜愛芝士者絕對適合,厚厚的mozzarella cheeses 係我最喜愛的,
最後最期待的甜品, Banoffee Pie香蕉拖肥批, 真係好出色的甜品, 面層的MOUSSE, 配以原隻香蕉, 底層還有香濃滑滑的朱古力醬及餅底, 不會太甜太溜, 味道剛好, 好滿意的甜品
Banoffee Pie 香蕉拖肥批
原本覺得呢間餐廳似食法國菜, 原來係FUSION菜, 而且各有特色, 有意大利, 日式, 法國等, 尤其日式菜巧妙, 廚師也拿揑得好好, 好欣賞呀!

題外話/補充資料: 逢星期一, 二有Seafood Platter Promotion ,逢星期一, 二有Seafood Platter Promotion, $99 for two
2015-10-26
House White Wine