2016-12-19
踏入12月, 要同朋友黎返個Early Christmas Dinner 慶祝一下, 天氣轉冷, 反而係生蠔當造既季節. 上網得知呢間係餐廳又係零售店,仲係佢地公司既旗艦店, 決定book檯預祝聖誕位置好方便, 觀塘地鐵站D4出口一直行就到, 門外招牌好大, 唔洗擔心搵唔到, 餐廳位於地庫, 感覺好似去了酒窖一樣, 泊車人士都好方便, 後面就是停車場落到地庫首先見到的是零售部分, 女人很自然地要立即走過去看看有什麼賣, 有刺身/急凍海產/肉類及飲品出售, 仲點少得來自世界各地的紅白酒侍應安排好座位後, 當然要看看餐牌有什麼生蠔及優惠. 我們先品嚐生蠔後食主菜.當晚點了四款生蠔, 知道應由淡到濃品嚐, 由於我們無從入手, 侍應非常專業地逐一介紹食生蠔的次序先由淡味既南非蠔開始食起南非Gigas oyster (L) $29 :四隻當中最creamy 非它莫屬, size 偏大, 用刀切起帶子位已經令刀沾上奶白色, 口落去好爽口法國瑪皇蠔Majestic no.1 $29 :呢隻蠔身不算大但食落去口感肥美, 海水味重帶咸法國黑珍珠Black Pearl No. 1 $29: 味道開始濃,
位置好方便, 觀塘地鐵站D4出口一直行就到,
門外招牌好大, 唔洗擔心搵唔到, 餐廳位於地庫, 感覺好似去了酒窖一樣, 泊車人士都好方便, 後面就是停車場 落到地庫首先見到的是零售部分, 女人很自然地要立即走過去看看有什麼賣, 有 刺身/急凍海產/肉類及飲品出售, 仲點少得來自世界各地的紅白酒 侍應安排好座位後, 當然要看看餐牌有什麼生蠔及優惠. 我們先品嚐生蠔後食主菜.
先由淡味既南非蠔開始食起
法國黑珍珠Black Pearl No. 1 $29: 味道開始濃, 食後口腔會有一種金屬味, 好飽滿
西班牙Arousa oyster (L) $40: 呢隻size 是四隻中最大, 同我手掌一樣長, 一啖食唔晒, 口感好獨特, 食到去好爽朗煙靭, 要用肉質肥厚黎形容, 停留口腔既金屬味更重, 值得一試
海鮮拼盤有兩隻Irish Rock生蠔/麵包蟹/半邊龍蝦/青口/大蝦及翡翠螺, 麵包蟹有好多膏, 份量係可以2個人share, 呢個價錢好抵食
除咗紅/白酒之外, 呢度仲有三款生啤, 仲要有Happy Hour