2016-12-16
九龍城搵食夜,行下行下行左去城南道。附近無咩食店,想返轉頭之際,見到有間幾Fancy的餐廳,叫蠔門宴。愛蠔一族的目光當然被「蠔」字吸引住,原來佢地係主打用蠔做食材的食品:生蠔、燒蠔、焗蠔、醃蠔、炸蠔、蠔湯、蠔飯等等。可能係新開張(我估係新開張?常常蒲九龍城的我之前都無見過)的關係,店內有兩大promotion。訂位會送一隻焗生蠔,頗吸引,可惜我地享用唔到。另一promotion更吸引的是,只需配一杯酒,所有生蠔7折。酒精飲品選擇都不少,但識飲當然飲白酒。7折的生蠔令我地食慾大增啊!生蠔的種類天天不同,但整體選擇叫做好豐富,比我想像中更多。澳洲、愛爾蘭蠔當然是基本要有的。但估唔到佢地主打法國蠔,有滿滿的一頁,絕對是我杯茶,馬上點了兩隻。有少少驚喜的是,Menu上有唔少日本生蠔。從來無諗過日本都有甘多品種的生蠔,抱住一試的心態又點了兩隻。生蠔上碟好有睇頭,滿滿的冰盛上。蠔肉乾淨無蠔殼,帶子位已經起好肉,蠔肉完整無損。冰面會插上小旗,標示各款生蠔,等大家食的時候唔會亂次序,十分貼心。連醬汁方面都十分有誠意,除左傳統的Cocktail海鮮醬,仲有一款酸酸的紅醋供選擇。小小的細節,看得出對食物的
再來一隻Komachi,size係加加大,上碟真係有成隻手掌甘大,十分有睇頭。大大隻的Komachi,唔會因為大就失去鮮味,相近的味道,但質地較滑身入口較creamy。 Gillardeau一向是蠔王,都係我的最愛,水準當然有返甘上下。但法國蠔當中,令我驚喜的是La Reine。第一次試食呢款蠔,每方面都是驚喜。Size是大的,蠔身飽滿有亮澤。入口爽口,少少脆有咬口。海水味同鮮味都十分濃郁,最驚喜的是餘韻,after taste可以維持至我地食下一道菜! 睇過Menu,除左生蠔,另一樣想試就是炸蠔。炸蠔同樣地出色,蠔肉十分飽滿,鮮香無腥味。而炸粉亦沾得十分均勻,整個是脆脆的金黃色。 比較特別的係,佢地用的炸粉係細細的,脆皮同蠔肉中間無空氣位,令到整件蠔件更Rich更豐富。
除左主打蠔以外,Menu內都有不少刺身燒物。同樣都屬誠意之作,但驚喜就無蠔宴甘多。當中牛舌的印象比較令人深刻。 飽餐過後,回想起「蠔門宴」三個字頗為熟悉。再仔細想想,原來呢間食店在FB落了不少廣告,我仲like左添!一直打算搵機會一試,點知無心之下就食到了!食物質素高,無令我失望,實物比FB圖片更引人入勝。