2022-06-25
約鍾意食生蠔嘅舊同事食飯,好快選定蠔站餐廳,經OpenRice預訂,正價餐牌有八折優惠。-餐廳位置便利,距離炮台山站約5分鐘路程,餐廳門口用淺木色裝潢設計,店內燈光偏黃,配枱櫈趁出夏日感覺。餐廳地方唔大,有兩部電視機播放音樂。用餐日期係平日晚上,入座率約3成,店員服務殷勤,主動推介食物,提供生熟碟。-生蠔 (一打12隻)每隻$10,不限數量。生蠔連冰盤上枱,附有檸檬同雞尾醬,賣相靚,廚師開蠔有切斷帶子位,方便進食。生蠔細,凍,有蠔味,海水味偏重,甜味較少,唔腥。-炭燒美國CAB頂級西冷(10安士)牛扒與醬汁分開上,附有切片蔬菜、黑松露薯蓉。牛扒要求五成熟,牛扒尾部約九成熟,有少量筋,冇鑊氣,冇焦香,有牛味,少肉汁,整體一般。蔬菜有茄子、翠玉瓜、雞髀菇偏油,醬汁唔香,帶鹹味。唯一好食嘅係黑松露薯蓉,口感棉密,黑松露味道濃,兩者匹配,唔膩。-西班牙海鮮飯(兩位用)上枱嗰陣店員特意提醒唔好掂到個熱盤。賣相靚,橙色醬汁上鋪滿海鮮,海鮮份量多,有虎蝦、蜆、青口,西班牙飯入面有章魚。西班牙飯稍硬,有嚼口,撈好帶甜味嘅醬汁一齊食,章魚唔韌,整體濃海鮮味,好食。-整體而言,扒類味道一般,海鮮幾好,生蠔
生蠔 (一打12隻)
炭燒美國CAB頂級西冷(10安士)
西班牙海鮮飯(兩位用)
整體而言,扒類味道一般,海鮮幾好,生蠔抵食,店員勤力、主動、細心,用餐時間不限,坐到差唔多11點都冇趕走客人。