2016-10-07
事關坐我隔離個同事日日都話食蠔從佢口中得之九龍城有間食蠔店 結果今晚終於帶到我最愛食蠔嘅朋友黎食餐好平日, 人小小, 大家都係放工後搵個地方傾計飲酒輕鬆下先放枱面有椰菜, 蘿蔔, 青瓜, 甘荀 配麵豉醬清新得黎又咸咸地, 好醒胃食物大至上分三類: 生蠔,剌身,燒物店員為我地介紹今日生蠔精選最後揀左 岩蠔同小町(2L)由於小町嘅海水味較重 所以店員建議先食岩蠔兩者尺寸真係好大對比 岩蠔味道咸味都重但小町味道稍為再咸小小 兩者都非常新鮮 肉質爽彈蠔門雜錦刺身大大盤 款式多 每人兩件 吞拿魚 - 味道正常, 無筋三文魚腩 - 厚切肥美牡丹蝦 - 無得彈!! 蝦膏香濃,蝦身爽口,一堆蝦膠留口腔內,唔捨得呑下油甘魚 - 非常爽口,肉質較實,略帶魚油甘香劍魚腩 - 最出色, 魚味突出, 魚油在口腔溜走,肉質爽滑適中北寄貝 - 爽彈味鮮八爪魚 - 大大片, 外皮煙靱,內裏肉質好淋帶子 - 面層略放海鹽, 令鮮味更出, 不同層次重點係所有刺身底部有片檸檬, 提升新鮮度燒元貝鮮味入足, 個汁好精華好鮮甜元貝燒得剛好, 完全唔痴牙燒牛舌厚燒, 肉汁豐富..好juicy!!味道略咸, 配黑胡椒, 好香口西式
從佢口中得之九龍城有間食蠔店
結果今晚終於帶到我最愛食蠔嘅朋友黎食餐好 平日, 人小小, 大家都係放工後搵個地方傾計飲酒輕鬆下
先放枱面有椰菜, 蘿蔔, 青瓜, 甘荀 配麵豉醬 清新得黎又咸咸地, 好醒胃
食物大至上分三類: 生蠔,剌身,燒物
店員為我地介紹今日生蠔精選 最後揀左 岩蠔同小町(2L) 由於小町嘅海水味較重 所以店員建議先食岩蠔
兩者尺寸真係好大對比 岩蠔味道咸味都重
但小町味道稍為再咸小小 兩者都非常新鮮 肉質爽彈
蠔門雜錦刺身 大大盤 款式多 每人兩件
吞拿魚 - 味道正常, 無筋
三文魚腩 - 厚切肥美
油甘魚 - 非常爽口,肉質較實,略帶魚油甘香
北寄貝 - 爽彈味鮮
八爪魚 - 大大片, 外皮煙靱,內裏肉質好淋
帶子 - 面層略放海鹽, 令鮮味更出, 不同層次
重點係所有刺身底部有片檸檬, 提升新鮮度
燒元貝 鮮味入足, 個汁好精華好鮮甜
元貝燒得剛好, 完全唔痴牙
燒牛舌 厚燒, 肉汁豐富..好juicy!!
味道略咸, 配黑胡椒, 好香口
西式蠔湯 入口第一個感覺 個味道咁"發財好市"嘅
湯內有一隻完整嘅蠔係裏面 淡淡蠔味滲出 creamy又香
不過一個人飲晒的話都幾溜, 兩個人share岩岩好
燒牛小排 外層燒得香脆, 肉質鬆軟, 肉汁香
脂肪比例較高
蠔烏冬 兩隻熟蠔
稻廷烏冬, 麵質爽彈, 不帶酸味
粟米清甜, 再配木耳絲食, 啖啖食到shot shot聲
兩丁友食到好飽 蠔友們又多個選擇啦