2014-03-18
因為朋友說,好耐無食蠔,所以專登搵了一間去食,聞說仲攞左 2014最佳食府, 所以就去 try try 位於太子大廈地庫,環境舒服,門口位仲有缸魚供欣賞。 服務員帶大家坐下後,會問飲咩,有果汁or 支裝水 ,仲會放下一籃麵包,之後會攞一箱 “生蠔 ”出嚟,為大家推介,會先問你喜歡什麼口味。麵包微暖,但好軟熟,有幾款口味,仲有數款醬汁 ( 香草牛油 : ok正常仲有少許香草味 ,吞拿魚醬 : 口感幼滑,但無咩味道) 我們order 了4款生蠔,每款 2隻。由黃色布包住檸檬隔開濃淡口味,由淡開始食到濃味,基本上每一隻都夠凍,夠creamy 食得出好新鮮,只係會由淡食到咸,因為海水味濃。仲有4款醬汁 ( 茄醬,咸mango ....忘了 )因為生蠔好新鮮,都可以無需要加醬,只需幾滴檸檬汁已經足夠。食完生蠔,就可以準備熱食,首先嚟個 Onion Soup洋蔥湯 配 濃郁芝士多士。湯夠清甜,多士超濃郁芝士味,喜歡芝士的人較欣賞。好似係 鵝肝醬配麵包,普通,但有D 果醬啫哩係面,好似幾新鮮感。牛扒 半乘熟,ok 又唔會太熟&太生,可以接受肉質嫩滑有肉味但有少許渣。薯蓉都好香滑。羊架 ,雖
仲有4款醬汁 ( 茄醬,咸mango ....忘了 )
因為生蠔好新鮮,都可以無需要加醬,只需幾滴檸檬汁已經足夠。 食完生蠔,就可以準備熱食,首先嚟個 Onion Soup洋蔥湯 配 濃郁芝士多士。
湯夠清甜,多士超濃郁芝士味,喜歡芝士的人較欣賞。
好似係 鵝肝醬配麵包,普通,但有D 果醬啫哩係面,好似幾新鮮感。 牛扒 半乘熟,ok 又唔會太熟&太生,可以接受肉質嫩滑有肉味但有少許渣。薯蓉都好香滑。 羊架 ,雖然份量較少,但個羊好嫩滑,而且無so 味。 烤魚 : 口感幼滑,但呢種魚較為中式感覺,普通。 三文魚 : 充滿三文魚香味,配上個白汁好新鮮,旁邊的蜆亦夠鮮甜。 2個粉,都炒得將煙un,好爽口,每條都好分明。 最後係 甜品,完美的結局。