2022-10-03
見天氣涼番啲係行山嘅好日子🍂,放假一大早就同friend出去行山,🍁行完山就喺附近搵好嘢食。🏃🏻一於就嚟試呢一間恩記茶餐廳。呢間茶餐廳係一間好老字號嘅港式茶餐廳🙆🏻♀️,有露天茶座同埋室內位置選擇,揸車嘅朋友其實都好方便,因為附近都好多車位🚙🚗🚕今次我就選擇左試佢一個菜遠肉片煎米粉底同乾炒叉燒烏冬。🍲菜遠肉片煎米粉底,🍜好足料份量亦都好大,煎米粉底有少少脆口,撈埋啲餸一齊食,真係好正。另外乾炒叉燒烏冬唔會太鹹👍🏻,味道幾好,熱辣辣即叫即整,炒得都乾身,份量亦都好充足。正呀!另外仲叫咗一個大荔枝冰🍹🍹同大奶茶試試佢🧋,嚟到嘅時候,真係嘩!一聲,係好X大杯🤣🤣🤣,荔枝冰裏面有荔枝果肉,啲果肉都幾好食,我好耐冇飲過咁大杯野😂而大奶茶,茶味香濃,加咗冰之後都唔會變淡,都幾好飲。🤩由於行完山嘅關係,所以特別肚餓😋決定嗌多份薯條雞翼🍟🍖嚟試試。呢一份薯條雞翼好有兒時回憶,波浪形嘅薯條炸得香脆,雞翼亦都唔會有太多嘅炸粉,🫶🏻味道適中,一上枱由於太熱,所以都要攤涼一陣先食🌬️原來呢一間茶餐廳都係發哥成日嚟嘅地方,📸牆上面除咗發哥嘅相片之外,仲有好多位其他明星嘅合照👥👥👥,呢間餐廳細細間,係懷舊風味嘅茶餐
今次我就選擇左試佢一個菜遠肉片煎米粉底同乾炒叉燒烏冬。🍲
原來呢一間茶餐廳都係發哥成日嚟嘅地方,📸牆上面除咗發哥嘅相片之外,仲有好多位其他明星嘅合照👥👥👥,呢間餐廳細細間,係懷舊風味嘅茶餐廳,行完山嚟呢度Hea下都幾好,難怪咁多明星都嚟呢一度食嘢,睇來我要嚟多幾次🏃🏻♂️🏃🏻♀️🏃🏻睇吓會唔會撞到發哥🤩🍁