2015-11-18
正當係銅鑼灣放左工唔知有咩好食既時候,朋友打黎話想食米線,我淨係記得有間好味既係馬師道附近,行到附近,已經聞到好香既酸辣米線 ,枱頭一望就係巴蜀軒 趟開舖頭門之後,門係會自動關上 ,細看之下,原來老闆刻意用個水樽利用力學將門自動關上,哈!幾得意 一間得6張枱既舖頭,5張接近坐滿人,我地揀收銀後面無人坐果張啦,點知後生仔waiter叫我地搭落其他已有人坐既枱 ,原來收銀後面將枱用黎做外賣(不過其後發覺原來係佢地用黎傾計用既 ),之後入黎既食客都一樣無得坐。望住個餐牌,好多唔同既選擇,左邊係酸辣,右邊係麻辣(貴兩蚊),米線同埋紅薯粉都一樣價錢 。我嗌左個巴蜀麻脆雞扒酸辣米線 啦,朋友仔嗌左招牌豬扒麻辣米線 。係等待米線上枱既時候,我發現隔離枱既小食單骨雞翼好吸引,好可惜朋友仔胃口唔大,我又怕一個人食唔哂,唯有帶少少遺憾留返下次食 大概等左5分鐘,兩碗紅薯粉都到哂,嘩...香味令我不期然吞左下口水 。酸辣味道剛好,唔太辣又唔啃喉,好香,配菜份量做得剛好(有啲米線舖個湯底有半碗芽菜),而且雞扒份量都幾大碟 ,但粉既份量唔算多,對於我地兩個大男人顯得得唔係太
望住個餐牌,好多唔同既選擇,左邊係酸辣,右邊係麻辣(貴兩蚊),米線同埋紅薯粉都一樣價錢 。 我嗌左個巴蜀麻脆雞扒酸辣米線 啦,朋友仔嗌左招牌豬扒麻辣米線 。係等待米線上枱既時候,我發現隔離枱既小食單骨雞翼好吸引,好可惜朋友仔胃口唔大,我又怕一個人食唔哂,唯有帶少少遺憾留返下次食
大概等左5分鐘,兩碗紅薯粉都到哂,嘩...香味令我不期然吞左下口水 。酸辣味道剛好,唔太辣又唔啃喉,好香,配菜份量做得剛好(有啲米線舖個湯底有半碗芽菜),而且雞扒份量都幾大碟 ,但粉既份量唔算多,對於我地兩個大男人顯得得唔係太夠。
臨走時候,竟然見到收銀後面貼左張好搶眼既“超級大辣”挑戰 ,可惜我地兩個都食唔到大辣,但如果有機會睇到人挑戰一定好過癮,畢竟香港已經好少餐廳有呢啲挑戰可以玩啦 兩碗紅薯粉加埋78蚊,整體質素好好,而且價錢係銅鑼灣區唔貴,但如果可以比我坐得鬆動啲就更好啦