2013-07-20
某天趕去搭車時見到街口轉角有間小店有粢飯同鹹豆漿賣, 一直記住位置等下次有機會番黎試下今日終於都有機會喇, 唔想食咁多野所以就約左友人黎陪我試下呢間舊式小店一入店內好有懷舊既感覺, 店既盡頭有條樓梯, 感覺係以前起黎放野既閣仔坐低之後就叫野食喇, 我地叫左鴛鴦粢飯, 饅頭, 鹹甜豆漿各一鹹豆漿: 有蔥花, 豆腐渣, 榨菜。我咁大個第一次飲要用匙羹又食又飲既豆漿, 感覺幾特別, 不過就好似鹹左少少甜豆漿: 好大碗! 豆味好重好香! 甜味剛剛好, 好正!!!鴛鴦粢飯: 姐姐好細心, 見我地2個女仔叫一個, 主動問我地洗唔洗幫我地cut 開一半, 咁當然話好啦我鍾意幫襯舊式小店既原因就係因為鍾意佢地個份細心同人情味, 佢地做生意除左為左維持生計之外都真係會留意同關心食客!講番個粢飯先, 話明係鴛鴦粢飯咁梗係一面甜一面鹹啦。飯粒硬硬地幾有咬口, 鹹個面就有榨菜, 肉鬆; 甜個面既就加有砂糖。不過個人認為內裡既油條略嫌脆左少少喇.....但入口又鹹又甜既感覺的確幾特別既下次我會再黎試佢d中式甜水架, 姐姐等我!
講番個粢飯先, 話明係鴛鴦粢飯咁梗係一面甜一面鹹啦。
下次我會再黎試佢d中式甜水架, 姐姐等我!