2014-07-05
談風 vs 再說今次慕名而來,尼到牛頭角大業街既工廠大廈,一間由著名地下樂隊band 房改建而成既新潮西餐廳。band既其中一位成員原來係頂級酒店出尼既廚師,當然要趁佢未成名之前尼試下啦。店舖以很raw的裝修,配上vintage既裝飾帶出舊香港的感覺。店內既空間好大,加上木感既傢俱感覺隨和舒服。不足既地方係全個餐廳都無吸音既物料,多人既時候都幾嘈幾應聲。紅蘿蔔配紅蘿蔔沙律由生既紅蘿蔔片配以熟紅蘿蔔,松子同cream sauce 再加上炸左既parsley。用簡單既食材為顧客帶來驚喜。薯仔蕃茄雞肉一般餐廳煮蕃茄的方法是將蕃茄煮林再加上茄汁。這味菜驚喜的地方是佢係用爽口既蕃茄代替煮林既蕃茄。令整道菜更清新。雲呢拿洋蔥薯仔一上既時候仲係度研究緊果兩塊係咩尼,原來係焗洋蔥。同一般既洋蔥唔同,這塊洋蔥好香好甜,而且焗到非常林,同主角雲呢拿忌廉好配合。石班有新鮮蝦粒同椰菜加椰菜花做既配菜,帶出好香既鮮味。佢仲用上新鮮既青豆,改寫左我細個因冷藏青豆帶來既壞印象。蘿蔔既薄度盡顯廚師既功架,唯獨輕輕炸過石班既略嫌有點鞋口,如果用鱈魚/比較滑身既魚可能感覺更好。醃三文魚這個係餐廳既名菜之一,醃好既三文魚用
談風 vs 再說
紅蘿蔔配紅蘿蔔沙律
薯仔蕃茄雞肉
雲呢拿洋蔥薯仔
石班
醃三文魚
這個係餐廳既名菜之一,醃好既三文魚用酸酸地既西芹啫喱,同薄荷雪(薄荷味既粉)整成一個有趣既分子料理。配上豆𦸅粉既印度脆餅,豆𦸅既苦味加上西芹啫喱既甜味同醋醃洋蔥既酸味令菜式更有層次感。
咖啡/飲品
佢地既咖啡質素也唔錯,雖然比唔上精品咖啡既特別口味,但係香濃得尼都好有層次感。
而佢既水果梳打系列係用都值得一讚。
零陵香豆甜品
一個非常新穎既做法。由豆做既奶凍,配上由black olive 同巧克力脆粒調製既醬汁。咸咸甜甜既感覺,加上奶凍香滑既口感,感覺很滿足很有愛。
總結。雖然位置比較偏,裝修同服務唔算頂級,但係以咁既價錢食到咁有層次既菜式真係令我非常滿足。佢地對每一個菜式都非常認真,每一個配菜都有獨特處理,加上完美既香草運用,令簡單既材料成為一道道令人驚喜既佳餚!