2010-02-27
近排都喜歡去大坑吃飯﹐人流無銅鑼灣甘多今次去了金龍泰。座位雖不多﹐但等好快就有位了。一坐落就留意到落單樓面全部都係泰國人﹐那麼口味應該會地道一點吧。兩個人﹐叫了﹕泰式炒金邊粉﹕上臺時候樣子四正﹐沒有鬆散﹐味很香~材料有蛋﹐肉﹐豆乾﹐蔥﹐ 炒得很乾身﹐唔濕~吃下嘴裡沒有痴口的感覺~ 味道甜甜﹐好醒胃~香葉辣肉碎炒飯﹕熱辣辣~ 沒有太多油。此炒飯比其他泰國菜館出色。味道均勻﹐唔會好辣﹐也好夠味~炸蝦餅﹕新鮮炸起~見到好多蝦肉~實實的~好有咬口~唔會好似有D餐廳個蝦餅好粉~好香口﹐好好食炸香茅雞翼﹕同炸蝦餅一樣﹐新鮮熱辣辣上臺~香茅味道好清新~ 個表面好脆好有味道~可惜﹐個味只係出面﹐入面D肉無味道﹐淡眸眸~稍微差左少少~~龍眼冰﹕有3粒龍眼~ 唔會好甜~清清地幾解渴~~青檸梳打﹕普普通通~不是那麼特別~同平時果D差唔多~見到隔離兩臺都叫咖哩炒蜆﹐下次會試下~不過相比起其他$28有交易的食物~咖哩炒蜆要$58又貴左少少。今晚呢餐每人都係$60~抵~金龍泰味道唔會差過九龍城果D泰菜。甚至乎真係有D味道會好過它們。街坊價錢﹐吃到美食~值得再去~~
今次去了金龍泰。座位雖不多﹐但等好快就有位了。
兩個人﹐叫了﹕
龍眼冰﹕有3粒龍眼~ 唔會好甜~清清地幾解渴~~
青檸梳打﹕普普通通~不是那麼特別~同平時果D差唔多~
今晚呢餐每人都係$60~抵~