2018-03-13 502 瀏覽
路過見呢間粥店大排長龍,開頭仲以為係茶餐廳,問左住鰂魚涌既朋友先知呢間係區內聞名既食店,自設工廠即炸油炸鬼,性價比極高。 講到咁,要排隊都要試下啦。店外長期人頭湧湧,分左外賣同堂食兩條龍,見唔少公公婆婆都有黎排。 我今次就等左半個鐘,由於係圓台,無論人數幾多都係跟排隊次序安排,感覺唔錯。炸両 ($16)朋友話呢個係唔正常既油炸鬼,我同意。 咬落去既一瞬間,感覺到自己切斷左無數極其纖細香脆既纖維網絡,咀嚼到既只有極薄既脆片,完全冇麵粉既煙韌或油膩感,食過既人都認同,此物只應天上有,不枉我排左半粒鐘。牛肉豬潤粥 ($37)第一次見有瑤柱絲既粥底,係咪特別甜真係答你唔到,因為生滾牛肉豬潤呢個組合本身已到鮮甜到極點。 厚切豬潤僅僅熟,個人認為可以再嫩滑少少,牛肉就新鮮大塊冇咩好挑剔。 充滿肉香既淺黃粥底係廣東粥既稠度,攤凍左會有少少變稀但可以接受,食到尾仲有大量瑤柱絲,好滿足。留意到其他粥款比較細兜,只有兩個飯碗份量既粥,但有牛肉既粥就大一個碼。 慶幸自己叫左牛肉粥,唔係可能唔夠飽。店內只有幾張台,坐得唔算迫。 好鐘意老闆娘超強既親和力,由熟客去到遊客都搭到幾句咀,尤其對老人家好貼心,見佢地拎

炸両 ($16)
炸両

牛肉豬潤粥 ($37)
牛肉豬潤粥

店內只有幾張台,坐得唔算迫。 好鐘意老闆娘超強既親和力,由熟客去到遊客都搭到幾句咀,尤其對老人家好貼心,見佢地拎得多野會主動幫佢地放好係拎飛位個櫃,一路聽佢地對話都覺得好溫暖。

呢度不定時店休,每日亦有特價粥賣~$20,詳情會係門口公佈,慕名而來既朋友就要睇彩數喇。 我絕對有衝動帶朋友黎見識下個油炸鬼!

30 分鐘 (堂食)