2022-10-25
平日嘅夜晚,經過長沙灣,搵下有咩抵食嘅地方叫小菜食,發現呢間冰室小菜館,招牌光猛,非常吸睛。- 冰室白灼蝦(半斤)$48大約有十六隻,體型屬中等偏細,肉質尚算飽滿彈牙,味道新鮮,配上辣椒豉油更惹味。- 清蒸盲鰽$56 跟餐有白飯餐飲蒸嘅時間剛剛好,肉質新鮮可口,口感一流,配薑蔥蒸腩部位置都唔太腥,骨都唔算多,同埋骨肉分明,唔識食魚/唔識lun骨嘅朋友都可以一試。- 紅燒火腩豆腐煲$96上菜時熱辣辣,個煲發出滋滋聲響,聽聲都知有幾熱,除咗字面嘅材料外,都會有蔥條蒜子同埋菇,增加味道層次同口感,醬汁調味適中,唔會太鹹。- XO醬楊洲炒飯$42 跟餐飲菜如其名楊洲炒飯配XO醬,有三隻蝦落鑊一齊炒,份量相當大碟,飯粒都分明唔會一舊舊,細食嘅朋友記得少飯,咪做大晒鬼。- 冰室咕嚕肉$42平時咕嚕肉係用肉排,呢度似係用豬柳做嘅,點解?因為真係啖啖肉無骨,有三色椒同洋蔥做點綴,份量都相當大份,失色嘅可能係佢上菜嘅溫度,真心唔夠鑊氣唔夠熱。賽後檢討:服務都冇咩特別,記得用手機下單可享$2優惠。飯同小菜份量相當大碟,味道屬於中等,但睇埋價錢絕對係糧尾恩物,細食少少嘅呢度一個飯絕對可以分兩餐,想食海鮮而又
- 冰室白灼蝦(半斤)$48
- 清蒸盲鰽$56 跟餐有白飯餐飲
- 紅燒火腩豆腐煲$96
- XO醬楊洲炒飯$42 跟餐飲
- 冰室咕嚕肉$42
賽後檢討:服務都冇咩特別,記得用手機下單可享$2優惠。飯同小菜份量相當大碟,味道屬於中等,但睇埋價錢絕對係糧尾恩物,細食少少嘅呢度一個飯絕對可以分兩餐,想食海鮮而又唔想花大錢呢度係好選擇,餐牌上都好多種類選擇例如炒蜆、蒸扇貝、炒青口等等,都係每樣唔過百,真係抵食,附近有老有嫩,佢哋都有共通點就係都會點一兩款平價海鮮過口癮。睇餐牌果時比我發現到下午茶都吸引,有機會再嚟呢度或其他分店試下。埋單唔好唔Check單,因為佢有Coupon留番下次用,咁就更優惠,今次我收到嘅係九
點後入座可以$25享用蒸魚餐,你冇睇錯係$25,有時放工收晏咗,$25好過去食牛肉飯。