黎到灣仔舊區,雖然近呢幾年變化好大,但仍然仲保留到唔少老店。今日介紹見證新與舊交替的豪華咖啡茶廳。點解咁講,主因係豪華咖啡茶廳而家有兩間舗,舊舖仲保留昔日的懷舊裝潢,而旁邊的新舖由於已經重修,所以整楝樓都比較新淨。呢度主打一定係佢地的奶茶同埋招牌咸牛肉蛋三文治烘底。奶茶最重要個濃厚度,唔會過杰或者太水都會影響奶茶質感,呢度的奶茶質感適中,另外亦都夠滑,唯一係茶味同回甘味唔夠長,不過已經係合格有餘之作。之後就要介紹招牌咸牛肉蛋三文治烘底,多士烘得成塊有少少焦香變得香脆,而內裏的雞蛋前到有燶邊,令蛋味更香濃,但內裏仍然保持到蛋汁。鹹牛肉同雞蛋撈埋一齊煎,所以食落去比較平均,唔會一啖只係食到鹹牛肉或只係食到雞蛋,都算係水準之作。如果係港島區食鹹牛肉蛋治,我會揀豪華。至於係九龍區,亦有一間推介,下篇再同大家分享!