餐廳: Cafe首爾
資訊:

餐廳: Cafe首爾
資訊:

2016-05-31 1442 瀏覽
星期六行完山無啦啦想食韓國嘢,於是就去openrice睇下大埔有無韓國餐廳。朋友見倒cafe首爾就話試過而且唔錯,所以就揀左佢。朋友有講過餐廳唔算好多位,坐倒廿個人左右,所以我哋七點半到都預左等一陣位。餐廳係賣傳統韓國菜,價錢尚算公道,而且十係幾多人,keep 住有人等位。我哋三個女仔,食量麻麻,叫左兩碟餸加兩個主食。首先係傳統紫菜卷,中規中舉。用料平實,味道唔差嘅。韓式豬手是全晚的亮點。豬手十分入味,配上醬汁更映襯豬手的咸味同時又令味道變豐富。肉質夠滑,唯略嫌鬆散,散以一塊夾起。但醬汁真的很讚,我們未吃至最尾已經用完呢!韓式炸醬麵也是中規中舉,甜甜的,不過份量很多。一個石頭鍋飯55蚊,但牛肉要另加7蚊,我覺得有少少過份。味道方便也很一般,因為飯很糊,很濕,完全不是石頭鍋的感覺。總括而言,這家餐廳的確主打街坊生意。菜式平實,但偶有珍品。

傳統紫菜卷
首先係傳統紫菜卷,中規中舉。用料平實,味道唔差嘅。
韓式豬手
韓式炸醬麵
韓式炸醬麵也是中規中舉,甜甜的,不過份量很多。
牛肉石頭鍋飯

總括而言,這家餐廳的確主打街坊生意。菜式平實,但偶有珍品。
2016-05-28
15 分鐘 (堂食)
韓式豬手