2023-12-13
周圍的摩天大厦纍纍,但唐記的小店閃閃發光,就像香港的這種好去處一樣充滿了人情味🍜。一踏入店鋪,先係由嗰種叫你食指大動嘅豉油雞香味撲鼻而來,撩撥晒味蕾!先來個蒸鮮嘅"菜肉包",外皮嘅彈性同柔軟度抵讚,一咬落去,熱氣騰騰嘅湯汁同鮮美嘅豬肉餡爆發喺口腔裏,簡直係太正!再嚟啲"鳳爪排骨飯",排骨肉質鬆軟,花生亦煮得啱啱好,每一啖都可以嘆為觀止。而鳳爪,入味曬,帶點微辣,夠晒彈牙,真係吃得出師傅嘅匠心獨運。最後,當然少不了一籮籮嘅蒸點心。其中"燒賣"簡直喺咸香係正中,皮蛋豆腐味道夠哂濃,塊塊肉質彈牙,喺蒸籠裏騰著熱氣,真係想即刻埋手!😋作為過江龍嚟嘅食客,我可以話你知,這次嘅食物體驗,絕對讓我有咗再次光顧嘅衝動。無論係老街坊定係慕名而來嘅觀光客,都可以喺呢度搵到一份對味嘅香港味!👍🥢