2020-06-12
🌸 #girlsfoodies粉麵#girlsfoodies西營盤 🌸【💛 黃店 #GF_List 】🉑:外賣自取⭐評分: 7.5/10——————————————————上次問咗大家HKU附近有咩黃店,最多人推薦呢間老字號!試完覺得真係好抵,如果我係附近返學會成日食~——————————————————▪️ 招牌菜膽排骨麵 ($40)▪️ 菜膽雞球麵 ($40)原來「菜膽」就係「時菜」咁解,每碗麵都有菜跟。用上幼身嘅上海麵,食落比較淋網上面見到塊排骨好似好巨型,但實物唔算大塊。可能因為嗌咗菜膽所以排骨份量相應少啲~排骨嘅肉質唔錯,幾軟腍鬆化,唔會炸到過火、乾晒。可能影相影咗都至少5分鐘,食嗰時層炸皮已經唔係最脆,泛油泛到浸軟咗成舊肉,而且無咩味,比想像中普通。不過以呢個價錢,有咁嘅質素其實接受到有餘啦反而雞球更有驚喜!上碟有成五大舊雞,超級入味又半煎炸到勁香,上面仲有啲炸蒜,咬落雞肉好嫩滑,絕對抵食又高質,個人覺得好食過佢嘅排骨!豆漿唔係一支支來貨,而係自家製,用機斟出嚟,有啲似係街市豆腐舖買到個隻味,甜度比較高,但豆味算香濃~
【💛 黃店 #GF_List 】
🉑:外賣自取